Децембар 2014.

Тома Вучић Перишић је непосредно пред Први српски устанак научио да чита у сеоској школи у Чумићу. Никада није научио да пише, али је знао да чита штампана слова и био је претплаћен на разне листове и књиге, али је, као познати народни трибун, у јавности упорно крио да је зна да чита1.

&

У средњoвековним скандинавским изворима Русија је била позната под називом Гардарики ("Земља градова")2.

&

У фашистичкој Италији Мусолинијев лик је красио и женске купаће костиме3.

&

Шпански путник Педро Тафур се 1437. или 1438. појавио глатко избријан на пријему код византијског цара Јована VIII Палеолога (1425-1448). Том приликом га је василевс благо укорио јер је за Ромеје брада била највеће достојанство и част за мушкарца4.

&

Римски војници носили су сагум или сагус, груби вунени огртач. Израз "бити у сагуму" значио је бити под пуном ратном опремом5.

&

Ђуро Данићић је забележио изреку: "Цар да, али Бућа неда." Пословица се односи на Которанина Николу Бућу, протовестијара ("министра финансија") цара Стефана Душана6.

&

Османско царство је око 1610. било подељено на тридесет и два ејалета или беглербеглука7.

&

Апулијски гроф Вилијам (умро 1046) из нормандијске породице Отвила је током опсаде Сиракузе стекао надимак Гвоздена рука (il Bracchio di Ferro) након што је, према једном од биографа, успео да избаци из седла и прободе копљем градског емира8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported