Децембар 2013.

Кнез и каснији краљ Милан Обреновић (1868-1889) је у време преузимања српског престола боље говорио француски, него српски језик пошто је одрастао у Влашкој, домовини своје мајке Марије Катарџи, и школовао се у Паризу. Касније је српским добро овладао, али га је увек говорио са страним акцентом1.

&

Рејмон Поенкаре (1860-1934) је 1913. био први изабран за председника Француске директно са места председника владе. Истовремено, био је и најлмађи председник Француске до тада.2.

&

Лале су стигле у Низоземску из османског Цариграда одакле су луковице овог цвета пренели хабзбуршки амбасадори током седме деценије 16. века3.

&

Василеопатор (Царев отац) је почасна титула коју је византијски цар Лав VI Мудри (886-912) увео за свог таста Стилијана Зауцеса4.

&

Франц Конрад фон Хецендорф, шеф аустроугарског генералштаба, је између 1. јануара 1913. и 1. јануара 1914. чак двадесет и пет пута предлагао превентивни рат против Србије5.

&

Краљевска круна Румуније изливена је од турског топа заробљеног у бици код Плевне 1877. где се румунска војска борила против Османлија заједно са војском царске Русије6.

&

Стефан Урош III Дечански (1321-1331) је 1323. године за своју другу жену неуспешно просио Бланку Анжујску, ћерку титуларног латинског цара Филипа, кнеза Тарента7.

&

Номенклатори су у Старом Риму били робови или ослобођеници чији је задатак био да памте имена посетилаца и молилаца и да их у згодном тренутку дошаптавају својим господарима. Понекад су номенклатори слати да позивају госте у господареву кућу и тада су могли да стекну велики утицај8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported