Децембар 2008.

Да је 1472. мираз за удају Зоје-Софије Палеолог, братичине последњег византијског цара Константина XI, за московског великог кнеза Ивана III обезбедио папа Сикст VI који се надао да ће преко ове византијске невесте обезбедити преобраћење њеног супруга у католичанство1.

&

Да је, по данашњим прорачунима, за исхрану једне римске легије од око 5.000 војника у просеку у 1. веку н. е. било месечно потребно око 225 тона житарица2.

&

Да је велики везир Мехмед-паша Соколовић, пре него што су га османске власти одвеле од куће путем данка у крви, био ученик, а затим и писар у манастиру Милешева где је његов ујак био калуђер3.

&

Да се атински говорник Демостен, како не би пао у руке Македонцима, отровао 12. октобра 322. пре н. е. на острву Калаурији отровом који је крио у једној од својих писаљки4.

&

Да су недавно формирану бугарску војску која је 1885. однела победу у Српско-бугарском рату предводили један капетан и неколико поручника5.

&

Прва жена ратник је била Гркиња Артемида I из Халикарнаса која је живела у 5. веку пре н. е?6

&

Калигула је именовао свог коња конзулом7.

&

Тутанкамон je био крунисан као деветогодишњи дечак8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported