Октобар 2013.

У периоду након Париске комуне 1871. године присталице социјализма су у Кнежевини Србији погрдно називани "комунцима" и "петролејцима" тј. паликућама1.

&

Папирус се као материјал за писање користио у царској канцеларији у византијском Константинопољу бар до средине 9. века, док се у папској канцеларији у Риму користио све до 12. столећа.2.

&

Османски адмирал Хајрудин Барбароса је заузео Рисан 1539. године тако што је шпанску посаду у граду поткупио лажним новцем. Након предаје града лаковерне браниоце Барбароса је делом повешао делом претворио у галиоте.3.

&

У Књизи Страшног суда, коју је 1086. објавио први нормански краљ Енглеске Вилјам I Освајач, величина шуме била је изражена у броју свиња које могу у њој да се прехране4.

&

Римски цар Хадријан (117-138) је сахранио свог коња Бористена, подигао му гроб са стелом и епитафом који је сам срочио5.

&

Реч цара Душана уз његов Законик сачувана је само у Раковачком препису који је настао 1700. године6.

&

Најстарија сачувана збирка руских народних песама, у којој је свега шест песама, записана је 1619. по наруџбини Ричарда Џејмса, капелана енглеских трговаца у Русији7.

&

Алберт II Хабзбуршки, краљ Немачке, Угарске и Чешке, тешко се разболео од дизентерије у јесен 1439. док је безуспешно покушавао да окупи војску у јужној Угарској за борбе против Османлија. Да би ублажио стомачне тегобе узроковане дизентеријом, на смрт болесни краљ је током боравка у Бачкој стално јео диње8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported