Август 2013.

У средњем веку познат је само један руско-српски династички брак. Била је то женидба кнеза Владимира, владара Дорогобужа, сина кијевског кнеза Мистислава I, са кнегињом чије име није остало записано чији је отац био Белош, син великог жупана Уроша I из династије Вукановића. Брак је склопљен 1150. у Угарској током посете кнеза Владимира, пошто је Белош био угарски палатин и бан Хрватске и Далмације.1

&

Прва позоришна представа приређена је у Риму 240. год. пре н.е. У питању је био драмски комад, чији су наслов и жанр остали непознати, који је ослобођени роб Ливије Андроник превео и адаптирао са грчког на латински језик2.

&

Пошто је аустријски цар Франц Јозеф 1853. преживео атентат у Бечу се почело са изградњом Заветне цркве по замисли царевог брата Фердинанда Максимилијана. Надвојвода је желео да се захвали провиђењу које је спасло царев живот. Изградња је започета 1856, а камен темељац је донесен са Маслинове горе у Јерусалиму3.

&

Холандски сликар Јохан Вермер (1632—1675) је у младости био трговац свилом, а водио је и крчму која је остала иза његовог оца4.

&

Радоје Домановић (1873-1908) је у својој приповеци "Вођа" из 1901. сатиричној критици извргао вођу радикала Николу Пашића5.

&

Израз "Кочија краља Ладислава" је термин којим се у средњовековној Угарској означавало велико сиромаштво сељаштва. Термин је настао, наводно, у време владавине Ладислава IV Куманца (1272-1291) када су сељаци толико осиромашили да нису имали ни запрежне животиње тако да су сами морали да вуку кола6.

&

Током Бечког конгреса (1814-1815) представници великих сила су углавном становали у бечким дворовима аустријских племићких породица. Један од ретких изузетака био је британски министар спољних послова Роберт Стјуарт, виконт Каслреј, који је изнајмио скромну кућу у којој је мирно живео заједно са супругом током трајања конгреса7.

&

У време када се 1860. Гарибалди са својом "Експедицијом хиљаду" искрцао на Сицилију, локални напуљски заповедник острва располагао је са војском од око 25 000 људи8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported