Август 2009.

Да се у војску Кнежевине Србије шајкашка капа тј. шајкача уведена 1870. и да је потом све до краја 19. века било силом потребно терати прост народ да скине фес и носи шајкачу1.

&

Да су Арапи после освајања Родоса 654. продали једном трговцу из града Едесе остатке некадашњег светског чуда, металне статуе бога Сунца (Колос са Родоса), која је лежала на тлу од како ју је 225. год. пре н. е. оборио земљотрес. Наводно је било потребно 900 камила како би се остаци статуе однели.2

&

Да је визиготски краљ Вамба (672—680), кад је кренуо са војском у Септиманију да угуши устанак свог војсковође Паула, своје војнике који би били ухваћени у блуду кажњавао обрезивањем3.

&

Да је, према Међународном институту за проучавање мира у Стокхолму, од 3200 године пре н. е., па до данас било укупно 14.560 ратова и да је у њима погинуло 3,6 милијарди људи?4

&

Да се у Канузијусовом Катихизису (уџбенику где се излажу основне поставке хришћанске вере) ђаво помиње 67 пута док се Исус Христ помиње свега 63! Ово говори о фаталистичкој побожности у раном 16. веку која је битна карактеристика дела раних реформатора, пре свих Лутера.5.

&

Да је римски песник Овидије (I век пре н. е.) током свог изгнанства у црноморски град Томи (данас Констанца у Румунији) научио језик локалних варвара Гета како би у доколици састављао стихове на овом језику6.

&

Да је кукуруз почео да се гаји у српским земљама током османске владавине тако да је један од назива за ову житарицу у народу био "турско жито"7.

&

Да је византијски цар Ираклије 631. тријумфално ушао у Цариград на колима која су вукла четири слона. Касније су слонови били изложени на цариградском хиподрому и у циркусу8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported