Јун 2013.

Српски краљ Стефан Урош II Милутин (1282—1321) био је, у време женидбе са византијском принцезом Симонидом 1299. године, пет година старији од свог таста цара Андроника II Палеолога (1282-1328)1.

&

Приликом посете америчког председника Ричарда Никсона НР Кини 1972. године Мао Цедунг је америчкој страни у част обнове дипломатских односа поклонио пар џиновских панди Хсинг-Хсинг ("Сјајна звезда") и Линг-Линг ("Мила девојчица")2.

&

Кијевски кнез Роман I Ростиславич (1171—1173, 1175—1177) је у Смоленску отворио неколико школа у којима су се, између осталог изучавали грчки и латински језик. Кнез је на опремање ових школа потрошио читаво своје богатство, тако да када је умро 1180. године сахрањен је захваљујући прилозима грађана Смоленска3.

&

Западноримски цар Хонорије (395—423) забранио је гладијаторске борбе након инцидента који се одиграо у време његове свечане посете Риму 402. године. Наиме, том приликом је времешни монах Телемах утрчао у арену Колосеума и покушао да раздвоји гладијаторе и прекине борбе. Монах је затим страдао од руку разбеснелих гледалаца који су га на смрт каменовали4.

&

Кнегиња Јулија, супруга кнеза Михаила Обреновића, била је у младости омиљена плесна партнерка аустријског цара Франца Јозефа на бечким баловима5.

&

Није познато када су у средњовековној Византији почеле да се носе панталоне, мада се први помен у писаним изворима панталона у оквиру византијске гардеробе налази у делу солунског архиепископа Евстатија с краја 12. века6.

&

Да је преко две трећине евакуисаних британских војника код Денкерка 1940. године превезено помоћу разарача и других већих пловила, насупрот легендарнј слици о кључном доприносу разних мањих, импровизованих бродова.7

&

Спартанска војска је у јуриш полазила у тишини на звук флауте, док су друге хеленске војске кретале у напад на звук трубе уз повике и песме у част богова рата Ареса и Ениалија8

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported