Мај 2010.

Крста Манџука, велетрговац из Трста, назвао је један свој брод по Вуку Караџићу. На прамцу тог брода налазио се дуборез са Вуковим ликом1.

&

Француски комедиограф и глумац Молијер је био сахрањен тајно 1673. године уз све обреде по одобрењу Луја XIV, пошто му је, због његовог глумачког позива, првобитно била ускраћена достојна сахрана2.

&

Право име фирентинског сликара Сандра Ботичелија било Алесандро ди Маријано Филипепи. „Ботичели“ (што на италијанском значи винско буренце) је у ствари био надимак његовог старијег брата који је био успешан трговачки посредник и који је одшколовао Сандра3.

&

Као цар медитеранског острва Елба, Наполеон је имао 12.000 поданика, војску од 1.600 људи и флоту од пет бродова4.

&

Угарски краљ Андрија II приликом састанка у Равном (данашњој Ћуприји) са рашким великим жупаном Стефаном Немањићем свом је домаћину поклонио скарлетну одећу украшену драгим камењем и бисерима, пехар, такође украшен драгим камењем, и расне коње са златним уздама5.

&

Први и једини Енглез на папском престолу био је Адријан IV (1154—1159)6.

&

Колумбу је требало седам година да убеди шпански двор да му повери поморску експедицију чији је циљ био проналажење нових путева за Индију. Индију није нашао, али је зато нашао потпуно нови континент — Америку7.

&

Да је фламански сликар Антони ван Дајк (1599—1641) током свог боравка у Италији (1621—1627) добио надимак pittore cavalieresco (сликар-племић) зато што је био познат по бројној послузи, раскошној одећи и обичају да се не обраћа никоме из нижег друштвеног слоја8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported