Април 2010.

Влада радикала Николе Узуновића је 1926. пала после само недељу дана (8—15. април) пошто јој је подршку ускратила Хрватска сељачка странка Стјепана Радића1.

&

Папа Калист III (1455—1458) је 1456. ескомуницирао Халејеву комету као ђаволовог изасланика2.

&

Римљани су сматрали да им се хиспански ратници подсмевају с оног света. Ибери су наиме носили са собом брзоделујући отров добијен из корена сардинијског љутића (Ranunculus sardonia) који су узимали у случају безизлазне битке. Отров је изазивао контракцију доње вилице тако да се чинило да жртва има злобан осмех на лицу који је плашио римске легионаре3.

&

Османски султан Мехмед II Освајач лично је одлазио на гозбе које су приређивали фирентински трговци у цариградској четврти Галати4.

&

Највећи антички комедиограф, Атињанин Аристофан (умро око 385. пре н. е.) написао је укупно 44 комедије од којих је сачувано једанаест5.

&

Уједињење Румуније de facto изведено је 1859. кроз персоналну унију и то тако што је бољар Александар Јон Куза прво изабран за кнеза Молдавије, а потом и за кнеза Влашке6.

&

Млечани су 1687. током Бечког рата против Османлија бомбардовали атински Партенон са преко 700 топовских ђулади при чему су изазвали експлозију турске барутане у којој је страдало око 300 људи7.

&

Византијски војници су у Влашкој 594. напали и погубили словенског поглавара Мусокија у тренутку када је овај са својом пратњом био потпуно пијан после погребних свечаности организованих у част његовог брата8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported