Март 2013.

Иницијатива да се подигне споменик Карађорђу појавила се први пут почетком 1857. године. Председник одбора за подизање споменика био је уставобранитељски првак и учесник у оба устанка Тома Вучић Перишић који је први дао прилог од чак сто дуката. Међутим, услед политичких неприлика у Србији, читава акција је напуштена већ у јесен 1857. године1.

&

У манастиру који је Мартин Турски основао недалеко од Тура у Галији монаси су крајем 4. века, како би опонашали монаштво са Истока, носили одећу од камиље длаке увезене из Египта2.

&

Руски цар Александар II (1855-1881) је крунисање у септембру 1856. обележио, између осталог, и тако што је на три године обуставио војну регрутацију3.

&

Протовестијар краља и цара Стефана Душана, Никола Бућа, је понекад владареве дугове трговцима исплаћивао у чаурама свилене бубе која се гајила у околини Призрена још од византијских времена4.

&

Истраживања класичног филолога Иване Петровић и историчара Андреја Петровића са Универзитета у Дараму, (Велика Британија) откривају нам да је старом античком свету у 4. веку п. н. е., постојао обичај да се богови "кажњавају" зато што су помогли непријатељу или нису помогли заједници тако што би се везивале њихове статуе ланцима.5

&

Фламански сликар Питер Бројгел Старији је на самрти 5. септембра 1569. наложио својој жени да спали неке његове цртеже како би избегла могуће неприлике6.

&

Амерички глумац Чарлтон Хестон (1924-2008) изабран је за улогу Мојсија у филму Десет Божјих заповести из 1956. јер је продуцента и редитеља Сесила Б. Демила ликом подсећао на Микеланђелову статуу Мојсија7.

&

Византијски цар Василије II (976-1025) је након сакаћења заробљених војника цара Самуила 1014. добио надимак Бугароубица, док је, по угледу на Василија, бугарски цар Калојан (1197-1207) узео надимак Ромејоубица тј. Убица Византинаца8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported