Март 2010.

Изрека Од Кулина бана и добријех дана потиче из Дубровника. Дубровчани су веома ценили овог владара средњовековне Босне јер их је ослободио плаћања уобичајних царина.1

&

Реликвијар који је припадао српском великашу деспоту Томи Прељубовићу (убијен 1384) и његовој супрузи Марији, ћерки Душановог полубрата Симеона, данас се чува у градској катедрали у шпанском граду Куенка2.

&

Ђеновљански адмирал Андреа Дорија (1466—1560) изјавио је како на Средоземљу постоје само три сигурне луке: Картахена у Шпанији, јуни и јули3.

&

Римског претора Ветилија 147. пре наше ере заробили су Лузитанци а потом и погубили с осталим заробљеним римским војницима јер су мислили да је неважна личност пошто је био стар и гојазан.4.

&

Немачки цар Фридрих III је због свог слабашног здравља владао свега 99 дана, од 9. марта до 15. јуна 1888. године5.

&

На Латеранском концилу 1139. римокатоличка црква је забранила употребу самострела у међусобним ратовима хришћана6.

&

Аганлија је од све четворице дахија важио за најблажег у односима према раји7.

&

Једини византијски цар који је био сахрањен по римокатоличким обредима био је Јован VIII Палеолог (1425—1448). Наиме, због склапања Фирентинске уније 1439. византијске црквене власти су цару ускратиле сахрану по православим обредима8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported