Фебруар 2011.

Милош Обреновић, син Јеврема Обреновића, лажно се представљао као свој стриц књаз Милош у чије се име задуживао широм Европе1.

&

Дански краљ Валдемар IV је 1346. године продао Естонију Тевтонском реду.2

&

Француски књижевник и политичар Алфонс де Ламартен (1790—1869) је пред крај живота морао да се издржава од писања романа по наруџбини књижара3.

&

Пре Ангорске битке (1402) татарски емир Тамерлан исплатио је својим војницима седмогодишње плате унапред како би их мотивисао да се срчаније боре против Османлија4.

&

Римски природњак Плиније Старији (23—79) као мелем после бријања препоручивао смотуљак паукове мреже натопљене уљем и сирћетом5.

&

Током Стаљинградске битке Совјети су 1942. почели да користе ловачки авион типа Лавочкин Ла-5 који је највећим делом био направљен од дрвета6.

&

Један од најистакнутијих учесника у Грчком рату за независност (1821—1830), Никита Стамателопулос, носио је надимак Никитарас Туркофагос (Никитчина Туркождер)7.

&

Светозар Милетић је после издавања Туцинданског чланка 1860. године био толико популаран међу Србима да је на једној слици српских владара издатој у Новом Саду исте године цар Стефан Душан био приказан са брковима и брадом по узору на Милетићеве.8

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported