Јануар 2015.

Југословенски амбасадор у Немачкој од 1927. до 1935. године Живојин Балугџић је током боравка у Берлину сваке недеље у "Политици" објављивао чланак под псеудонимом XYZ1.

&

Римски преторијански префект Илирика Петроније Проб је, суочен са упадом Квада и Сармата у Панонију, 373. поправио градске зидине Сирмијума тако што је употребио грађевински материјал унапред припремљен за изградњу театра.2.

&

Ратификовање Једренског мира између Русије и Османског царства 27. октобра 1829. прослављено је у руском војном логору код Једрена заједничком руско-турском парадом и ватрометом. Током ватромета истовремено су се на небу појавила исписана имена цара Николаја I руским словима и султана Махмуда II турским словима уз представу богиње мира с трубом и венцем3.

&

Први речник албанског језика саставио је бискуп Сапа-Сарде Франг Барди и објавио га 1635. у Риму под насловом "Речник латинско-епирски" (Dictionarium Latino-Epiroticum)4.

&

Британски краљ Џорџ III (1760-1820) је у једном од наступа лудила при крају живота у Виндзорском парку изашао из кочије и руковао се са храстовим дрветом за које је помислио да је пруски краљ Фридрих II Велики5.

&

Атински комедиограф Аристофан (умро око 385. пре н.е.) имао је три сина: Арарота, Филипа и Никострата (или Филетера) и сва тројица су такође били комедиографи.6.

&

Франачки краљ Карло III Дебели (умро 888) био је за живота познат као Карло Мали или Каролето да би га савременици разликовали од његовог стрица Карла Ћелавог7.

&

Кнез Милош Обреновић је имао обичај да смишља надимке за људе из своје најближе околине тако да је Симу Милосављевиића Паштрмца назвао Амиџа, Тому Вучића Перишића Газда, Илују Гарашанина Дугајлија, а Теодора Хербеза Глуваћ8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported