Јануар 2011.

Кнез Милош Обреновић је приликом посете Истанбулу 1835. од султана, у знак поверења, добио на поклон шест топова1.

&

Откриће авиона 1903. прошло је непримећено у америчким медијима, тако да је прва вест о делу браће Рајт објављена у часопису о пчеларству Gleanings in Bee Culture2.

&

Цариградски патријарх Јован IV (582—595) је пре замонашења био ковач новца3.

&

Једини надимак који је Александар Велики (336—323. пре н. е.) добио током живота био је Аникетос (Непобедиви)4.

&

Српски принц Константин Бодин, син краља Михаила Војислављевића, када су га Византинци заробили 1075. привремено је био интерниран чак у Антиохију у Сирији5.

&

Наполеон Бонапарта је у свој поход на Египат 1799. повео и 143 научника чији је задатак био да проуче биљни и животињски свет, минерале и археологију Египта6.

&

Угарска принцеза Ана, после смрти свог оца, краља Угарске Беле IV, како би спречила крунисање свог брата Стефана V, покушала је да пренесе угарску Круну св. Стефана у Праг сакривену у чутури. Током Аниног бекства круна је изгубљена, али су је на крају нашли људи њеног брата који је на крају ипак био крунисан за краља7.

&

Бетовен у својој седамнаестој години 1787. послат на школовање код Моцарта, али је готово одмах по доласку у Беч позван кући пошто му је мајка била тешко болесна8.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported