Јануар 2010

Новац српског краља Стефана Радослава (1228—1234) највероватније је био кован у Солуну, престоници његовог таста Теодора I Анђела, епирског деспота и солунског цара1.

&

Немачки фолклориста Јакоб Грим је од 1808. до 1813. био краљевски библиотекар краља Вестфалије Жерома Бонапарте, да би, после Наполеонове пропасти, представљао Маркгрофовију Касел на Бечком конгресу2.

&

Енглески краљ Чарлс I (1625—1649) био је велики познавалац уметности тако да је Рубенсу вратио слику пошто је приметио да дело није израдио мајстор, већ неки од Рубенсових ученика3.

&

Гладијатори су, по римском схватању јавног морала, представљали изазов за женску чедност, тако да је први римски цар Август наложио да жене могу пратити гладијаторске борбе само из даљине4.

&

У раном 18. веку дела Вилијама Шекспира, чувеног енглеског писца, сматрана су за варварска и вулгарна.5

&

Државне власти Албаније су 1967. забраниле све религије којом је приликом Албанија званично проглашена за атеистичку државу.6

&

Ренесансни сликар Филипо Липи (1406—1469) је као беба био остављен на прагу кармелитског манастира Санта Мариjа дел Кармине у Фиренци. Пошто је био одгојен у манастиру, морао је да се закалуђери 1421. године, али се никада није строго придржавао монашког завета7.

&

Катарина Медичи, француска краљица, удовица Анрија II и мајка још три француска краља, Франсое II, Шарла IX, и Анрија III, целог живота је избегавала дворац Сен Жермен зато што јој је један астролог прорекао да ће умрети у близини Сен Жермена. Пред крај живота, кад је осетила да јој је смрт близу, позвала је свог исповедника, међутим, како овај није био у могућности да дође, краљици је послат млади капелан. Кад га је краљица упитала како се зове, младић је одговорио: Жилијен де Сен Жермен, Ваше Величанство. Сујеверна краљица је пала у кому и умрла истог дана, 5. јануара 1589. године, након тридесет година владавине.8

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported