Јануар 2009.

Да се Карађорђе 1817. вратио у Србију преко Русије и Аустрије кроз које је путовао са лажним руским пасошем који је гласио на име Анастасија Николића1.

&

Да је у антици најмање седам градова тврдило да су родна места чувеног песника Хомера, између осталих и Итака, Арг, Пил, Хиј, Кима, Колофон и Атина2.

Да је Свети Сава установљен као школска слава на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја у Крагујевцу 2. јануара 1840. године одлуком Совјета Књажевства Србског и исте године прослављан у Крагујевцу и Београду3.

&

Да је средње слово Јулисиса С. Гранта било грешком уписано на Вест поинту? Наиме, право име америчког генерала Уније било је Јулисис Хајрам Грант, међутим, у Вест поинту су га "прекрстили" у Јулисиса Симпсона Гранта — Симпсон је, заправо, било девојачко презиме његове мајке. Упркос бројним протестима, Грант није успео да исправи грешку која је била повод да га другови са Вест поинта у шали зову "Ујка Сем"4.

&

Да је краљ Стефан Урош II Милутин (1282—1321) током своје дуге владе користио разнородне ратнике-најамнике: Кумане, Турке, Осете и Латине из Италије5.

&

Да је Стоунхенџ 1915. године био продат на аукцији за 6.600 фунти?6

&

Да је проти Матеји Ненадовићу као узор за први закон устаничке Србије послужила Крмчија светога Саве?7

&

Да су Акру, коју су 1191. опседали крсташи, храном снабдели Саладинови морнари из Бејрута прерушени у одећу европских освајача који су, ради уверљивости, водили са собом крдо свиња, које су за њих, као муслимане, биле нечисте животиње8.

&

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported