Крунисање Петра I Карађорђевића (1904)
Крунисање Петра I Карађорђевића (1904) и пут кроз Србију, Нови Пазар, Црну Гору и Далмацију

Арнолд Мјур Вилсон, адвокат, публициста и почасни конзул Краљевине Србије у Шефилду, и Франк Сторм Мотершо, енглески филмски сниматељ, реализовали су 1904. године филм о крунисању краља Петра И Карађорђевића. Филм је у Енглеској приказиван уз Вилсонова предавања о Србији, а у Београду је по први пут приказан у априлу 1905. годинеу сали Народног позоришта. У публици се налазио сам краљ Петар I са породицом и другим угледним званицама.

Оригиналну копију и део негатива је 1937. године откупио југословенски дипломата и књижевник, Војислав Јовановић Марамбо, и донео је у Београд. У мају исте године приказан је само једном врло одабраном кругу гледалаца.

Југословенска кинотека је 1950. године откупила права коришћења и копирала већи део филма. Реализовано је неколико верзија филма које су приказиване у различитим приликама домаћој и иностраној публици. Јовановић је оригинални материјал завештао Патријаршији Српске православне цркве у Београду где се налазио скоро 30 година.

Године 1993. Југословенска кинотека је преузела оригинал од Патријаршије и 1995. године започети су радови на рестаурацији у сарадњи са кинотеком из Болоње. Рестаурација филма завршена је 2003. године. Коначна верзија има 876 метара, са међунатписима које су оформили сарадници Филмског архива Југословенске кинотеке у Београду на основу Вилсонових белешки.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported