Будика и иценски устанак

Будика је била жена иценског краља, Пресутага, који је владао територијом данашњег Норфолка у источној Британији. Према Тациту, кад је стари иценски старешина умро, римски војници су опљачкали иценске територије, a Будика је била избичевана и његове две кћерке силоване. Будика је подигла онда устанак напала прво Камолодунум (данас Колчестер), град у ком су се населили римски ветерани, и сравнила га са земљом, да би потом кренула на Лондинијум (данас Лондон).

Светоније Паулин, управник провинције Британије, који се у том моменту налазио у Мони (данас Англси), одмах је кренуо ка Лондинијуму, али кад је схватио да не може да га одбрани, евекуисао га је, а град је био уништен до темеља. Исту судбину је доживео и Веруламијум (данас Сент Oлбанс). Процењује се да је у та три града страдало неких 70-80.000 Римљана и Римљанки. Светоније је у међувремену сакупио војску у Вест Мидланду и однео убедљиву победу у бици код Ватлинг стрита, чиме је повратио римску контролу над Британијом.

Прочитајте цео чланак о Будики и њеном устаку.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported