4

milloshmillosh13 Oct 2008 23:14

Dakle, uglavnom cu reci ono sto sam vam (Brunehildi i Urosu) i rekao. Da, buducnost znanja je u uzestrucnim projektima zasnovanim na vikiju (bar za narednu deceniju). U tom smislu, podrzavam u potpunosti pravljenje ovakvih projekata. Naravno, ocekujem da broj clanaka naraste znacajno u neko naredno vreme.
Problem koji imam s vasim projektom jeste vrlo restriktivna licenca, koja, fakticki, onemogucava druge ljude da doprinesu onome sto ste vi uradili. Jasno mi je da imate averziju prema Vikipediji na srpskom, ali to se ne tice samo Vikipedije. Uostalom, svako ko bi uzimao vas clanak i prenosio ga tamo, morao bi da kaze ko je sve prethodno taj clanak pisao.
Svasta bi se moglo raditi na osnovu materijala koji vi napravite (izmedju ostalog, i udzbenici), ali… Takodje, licenca je i problem za prikupljanje ljudi koji bi hteli da doprinesu ovoj temi. Drugim recima, pozivam vas da razmislite jos jednom o uslovima licenciranja — dok vam to jos nije postalo previse komplikovano.

Vikipedija nema veze s ovim projektom. Ne vidimo kako postojeća licenca može da onemogući druge ljude da doprinesu onome što smo mi uradili ili ovoj temi — nek postanu članovi Biblioteke i neka pišu za ovaj sajt, dobrodošao je svako ko voli istoriju i književnost i prilazi im pre svega s naučne tačke gledišta. Dalje, licenca dozvoljava prenošenje tekstova bez posebne dozvole — jedini uslov je da se tekst prenese takav kakav je ovde i da se navede izvor, što je najmanje što se može učiniti kao protivusluga za trud koji mi ulažemo za pisanje ovih tekstova, koje čak ni ne potpisujemo. S tim u vezi, ne vidimo nikakvu prepreku širenju besplatnog znanja. Takođe ne vidimo zašto se ne bi mogli praviti udžbenici s našim tekstovima, ako mi damo saglasnost za jedan takav projekat, a sigurno bismo dali… Tako da, Miloše, primedbe ti apsolutno ne stoje. ;)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported