Византија -- историја и цивилизација
9

Аутор: Жан-Клод Шене и Бернар Флизен
Област: Византија
Издавач: Клио
Година издања: --
Где могу купити ову књигу: www.korisnaknjiga.com

Ово издање настало је спајањем две одвојене синтезе Историје Византије Жан-Клода Шенеа и Византијска цивилизација Бернара Флизена првобитно објављене у познатој француској едицији „Шта знам?“ (Que sais-je?). Преточени у нову целину, са изабраним додацима, ови текстови нуде другачији и динамичнији поглед на византијски свет од оног који се може наћи у широкој понуди постојећих продукција. Та се разлика, пре све га, огледа у приступу основним темама ове књиге – историји и цивилизацији – који се заснива на изводима из одабраних извора.

Тако сачињена, нова целина омогућава читаоцу својеврсно путовање кроз свет Византинаца, сагледан пре свега њиховим сопственим очима. Двојица угледних и учених византолога подухватили су се задатка да у сажетом облику кажу много тога, износећи сопствене погледе на византијску прошлост, профилисане дугим искуством научног и педагошког рада.

Српско издање, прилагођено студентима и другој заинтересованој публици која жели систематизована знања о одређеној епоси, употпуњено је белешкама о писцима чија су дела преведена у изводима, као и глосама који олакшавају приступ материји, а у исто време ослобађају текст заморних објашњења. Додат је и значајан корпус грчких текстова са коментарима, који до сада нису били доступни на нашем језику, као и већи број одабраних илустрација.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported