ИСБИ:Занимљивости/Архива 2010

Архива: 2008 ~ 2009 ~ 2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~ 2015 ~ 2019

Јануар 2010

Новац српског краља Стефана Радослава (1228—1234) највероватније је био кован у Солуну, престоници његовог таста Теодора I Анђела, епирског деспота и солунског цара1.

Немачки фолклориста Јакоб Грим је од 1808. до 1813. био краљевски библиотекар краља Вестфалије Жерома Бонапарте, да би, после Наполеонове пропасти, представљао Маркгрофовију Касел на Бечком конгресу2.

Енглески краљ Чарлс I (1625—1649) био је велики познавалац уметности тако да је Рубенсу вратио слику пошто је приметио да дело није израдио мајстор, већ неки од Рубенсових ученика3.

Гладијатори су, по римском схватању јавног морала, представљали изазов за женску чедност, тако да је први римски цар Август наложио да жене могу пратити гладијаторске борбе само из даљине4.

У раном 18. веку дела Вилијама Шекспира, чувеног енглеског писца, сматрана су за варварска и вулгарна.5

Државне власти Албаније су 1967. забраниле све религије којом је приликом Албанија званично проглашена за атеистичку државу.6

Ренесансни сликар Филипо Липи (1406—1469) је као беба био остављен на прагу кармелитског манастира Санта Мариjа дел Кармине у Фиренци. Пошто је био одгојен у манастиру, морао је да се закалуђери 1421. године, али се никада није строго придржавао монашког завета7.

Катарина Медичи, француска краљица, удовица Анрија II и мајка још три француска краља, Франсое II, Шарла IX, и Анрија III, целог живота је избегавала дворац Сен Жермен зато што јој је један астролог прорекао да ће умрети у близини Сен Жермена. Пред крај живота, кад је осетила да јој је смрт близу, позвала је свог исповедника, међутим, како овај није био у могућности да дође, краљици је послат млади капелан. Кад га је краљица упитала како се зове, младић је одговорио: Жилијен де Сен Жермен, Ваше Величанство. Сујеверна краљица је пала у кому и умрла истог дана, 5. јануара 1589. године, након тридесет година владавине.8

Фебруар 2010.

Римски сенат је 143. год. пре н. е. законом Lex Didia ограничио суму новца која се у Италији могла потрошити на организовање гозбе9.

После смрти румунског председника владе Јонела Братиануа 1927. године, дужност премијера вршио је његов рођени брат Винтила10.

По броју књига које обухвата, римокатолички канон Библије највећи је од свих канона хришћанских деноминација. Обухвата 46 књига Старог и 27 књига Новог завета, укупно 73 књиге.11

У античкој Грчкој је изрека Спартанац ван своје земље означавала бахатост и лоше манире.12

Немачки државник Вили Брант рођен је као Карл Херберт Фрам. Име је променио пошто је 1933. побегао у Норвешку како би избегао да га нацисти ухапсе као социјалистичког активисту. Првобитном имену се није вратио ни када се 1945. вратио у Немачку и поново узео немачко држављанство.13

Две градске четврти средњевековног Константинопоља добиле су име по Пулхерији и Марини, сестрама византијског цара Теодосија II (408-450).14

Многи Атињани који су допали заробљеништва након Сицилијанске експедиције дочепали су се слободе захваљујући популарности атинског трагичара Еурипида на Сицилији. Након пропасти Сицилијанске експедиције која је била део Пелопонеског рата велики број Атињана је био заробљен. Они који су знали да лепо рецитују Еурипидове стихове успевали су да стекну наклоност својих господара па су имали бољи третман, а многи су чак бивали ослобођени. Због тога, када би се неко од њих након дуго времена вратио у Атину, захваљивао би песнику за своју слободу. Међутим, и поред ових појединачних случајева, судбина заробљеника на Сицилији представља једну од најтамнијих епизода у хеленској историји.15

Римски цар Константин I Велики (306—337) је своју победу над Францима прославио 307. у Триру тако што је у градском амфитеатру двојицу њихових краљева бацио дивљим зверима.16

Март 2010.

Изрека Од Кулина бана и добријех дана потиче из Дубровника. Дубровчани су веома ценили овог владара средњовековне Босне јер их је ослободио плаћања уобичајних царина.17

Реликвијар који је припадао српском великашу деспоту Томи Прељубовићу (убијен 1384) и његовој супрузи Марији, ћерки Душановог полубрата Симеона, данас се чува у градској катедрали у шпанском граду Куенка18.

Ђеновљански адмирал Андреа Дорија (1466—1560) изјавио је како на Средоземљу постоје само три сигурне луке: Картахена у Шпанији, јуни и јули19.

Римског претора Ветилија 147. пре наше ере заробили су Лузитанци а потом и погубили с осталим заробљеним римским војницима јер су мислили да је неважна личност пошто је био стар и гојазан.20.

Немачки цар Фридрих III је због свог слабашног здравља владао свега 99 дана, од 9. марта до 15. јуна 1888. године21.

На Латеранском концилу 1139. римокатоличка црква је забранила употребу самострела у међусобним ратовима хришћана22.

Аганлија је од све четворице дахија важио за најблажег у односима према раји23.

Једини византијски цар који је био сахрањен по римокатоличким обредима био је Јован VIII Палеолог (1425—1448). Наиме, због склапања Фирентинске уније 1439. византијске црквене власти су цару ускратиле сахрану по православим обредима24.

Април 2010.

Влада радикала Николе Узуновића је 1926. пала после само недељу дана (8—15. април) пошто јој је подршку ускратила Хрватска сељачка странка Стјепана Радића25.

Папа Калист III (1455—1458) је 1456. ескомуницирао Халејеву комету као ђаволовог изасланика26.

Римљани су сматрали да им се хиспански ратници подсмевају с оног света. Ибери су наиме носили са собом брзоделујући отров добијен из корена сардинијског љутића (Ranunculus sardonia) који су узимали у случају безизлазне битке. Отров је изазивао контракцију доње вилице тако да се чинило да жртва има злобан осмех на лицу који је плашио римске легионаре27.

Османски султан Мехмед II Освајач лично је одлазио на гозбе које су приређивали фирентински трговци у цариградској четврти Галати28.

Највећи антички комедиограф, Атињанин Аристофан (умро око 385. пре н. е.) написао је укупно 44 комедије од којих је сачувано једанаест29.

Уједињење Румуније de facto изведено је 1859. кроз персоналну унију и то тако што је бољар Александар Јон Куза прво изабран за кнеза Молдавије, а потом и за кнеза Влашке30.

Млечани су 1687. током Бечког рата против Османлија бомбардовали атински Партенон са преко 700 топовских ђулади при чему су изазвали експлозију турске барутане у којој је страдало око 300 људи31.

Византијски војници су у Влашкој 594. напали и погубили словенског поглавара Мусокија у тренутку када је овај са својом пратњом био потпуно пијан после погребних свечаности организованих у част његовог брата32.

Мај 2010.

Крста Манџука, велетрговац из Трста, назвао је један свој брод по Вуку Караџићу. На прамцу тог брода налазио се дуборез са Вуковим ликом33.

Француски комедиограф и глумац Молијер је био сахрањен тајно 1673. године уз све обреде по одобрењу Луја XIV, пошто му је, због његовог глумачког позива, првобитно била ускраћена достојна сахрана34.

Право име фирентинског сликара Сандра Ботичелија било Алесандро ди Маријано Филипепи. „Ботичели“ (што на италијанском значи винско буренце) је у ствари био надимак његовог старијег брата који је био успешан трговачки посредник и који је одшколовао Сандра35.

Као цар медитеранског острва Елба, Наполеон је имао 12.000 поданика, војску од 1.600 људи и флоту од пет бродова36.

Угарски краљ Андрија II приликом састанка у Равном (данашњој Ћуприји) са рашким великим жупаном Стефаном Немањићем свом је домаћину поклонио скарлетну одећу украшену драгим камењем и бисерима, пехар, такође украшен драгим камењем, и расне коње са златним уздама37.

Први и једини Енглез на папском престолу био је Адријан IV (1154—1159)38.

Колумбу је требало седам година да убеди шпански двор да му повери поморску експедицију чији је циљ био проналажење нових путева за Индију. Индију није нашао, али је зато нашао потпуно нови континент — Америку39.

Да је фламански сликар Антони ван Дајк (1599—1641) током свог боравка у Италији (1621—1627) добио надимак pittore cavalieresco (сликар-племић) зато што је био познат по бројној послузи, раскошној одећи и обичају да се не обраћа никоме из нижег друштвеног слоја40.

Јун 2010.

Кнез Михаило Обреновић је Вуковој збирци народних приповедака допринео бележењем бајке Чардак ни на небу ни на земљи, онако како ју је слушао од својих дадиља.41

Иван IV Грозни, руски цар који је свој надимак добио захваљујући изузетно суровим методама обрачунавања с противницима као и зато што је у наступу беса убио сопственог сина, био је толико ужаснут вешћу о покољу хугенота у Француској на дан св. Вартоломеја 24. августа 1572, да је изјавио како су Французи обични дивљаци.42

У време Вајмарске републике (1918—1933) у Немачкој је било снимљено више филмова него у свим државама Европе заједно.43

Ђовани Бокачо (1313—1375) првобитно се школовао за банкара у Напуљу, а касније је студирао канонско право што му је омогућило да усаврши своје знање латинског и тајно посећује часове латинског песништва.44

Лав Троцки, истакнути учесник Октобарске револуције и бољшевички политичар, сматрао је цркву и вотку за два највећа противника Совјетског Савеза.45

Ђаци једне енглеске школе били су оптужени да су штрајкбрејкери јер су током општег таласа штрајкова 1978/79. понели у школу сендвиче за ужину. Као разлог за овакву оптужбу било је наведено да не би требало да једу док они који им плаћају школске оброке штрајкују.46

Термин гвоздена завеса, у смислу строге политичке подвојености између група држава, први је употребио Етел Стоуден у књизи Кроз бољшевичку Русију која је објављена у Лондону 1920. године. Овај чувени термин се иначе приписује Винстону Черчилу, који га је употребио у свом говору одржаном у Фултону марта 1946. године. Може се ипак рећи да је Черчил афирмисао широку употребу овог термина којим је означавана оштра подела између источног и западног блока.47

Војвода од Бургундије Карло Смели (1467—1477) обавезно је пре спавања два сата посвећивао читању.48

Јул 2010.

Цариник Теодор Радичевић, отац познатог песника Бранка Радичевића, превео је на српски језик Шилерово дело Виљем Тел.49

У Византији је постојао обичај да се уговори које је прекршила друга страна стављају на бојна копља што је представљао знак освете за њихово кршење и мотивацију за бојни поход.50

Француски државник Жорж Клеменсо (1841—1929) учествовао је у чак 22 двобоја.51

Фудбалска репрезентација Југославије на Првом светском првенству у фудбалу које је било одржано у Уругвају 1930. године, путовала је пуних 18 дана поштанским бродом.52

Пруски краљ Фридрих II Велики (1740—1786) је савез између Аустрије, Русије и Француске против његове краљевине назвао „завером подсукњи“ пошто су у преговорима учествовале царица Марија Терезија (1740—1780), руска царица Јелисавета (1741—1762) и Мадам Помпадур, љубавница француског краља Луја XV.53

Српска књижевница Исидора Секулић је према Дејану Медаковићу одбила да потпише Апел српском народу (документ из августа 1941. године којим је српска елита требало да подржи колаборационистичку владу) са образложењем да је у питању политички документ и да она, пошто жене у Србији немају политичка права, не може да потпише документ политичке садржине.54

Први речник у коме су речи биле поређане абецедним редом био је Catholicon који је 1286. објавио доминиканац Ђовани Балби из Ђенове. Пре Балбијевог речника у лексикографским делима појмови су били изложени тематским редом.55

Готово све сумњиве фалсификоване повеље преведене са грчког и преписи у Хиландарској архиви били су написани на пергаменту. Српски историчар Ђорђе Бубало ово тумачи раширеним уверењем о луксузности пергамента у манастирској средини па се због тога сматрало да ће сумњиве исправе уливати веће поверење ако буду биле написане на овом материјалу.56

Август 2010.

Почетни фрагмент повеље деспота Ђурђа Бранковића манастиру Лаври на Светој Гори из 1452. године сматрао се изгубљеним све док га Михаило Ласкарис није пронашао у ћелији једног монаха где је био коришћен као омот за рукописе.57

Рат између Краљевине Грчке и Османског царства 1897. око Крита и Тесалије познат је као Тридесетодневни рат.58

У Београду 1929. године живело је 126.315 мушкараца и 99.755 жена. Ова разлика била је посебно изразита у Топчидеру где је живело чак 4.987 мушкараца и 671 жена. Ово се тумачи чињеницом да је доста мушкараца из унутрашњости долазило у Београд трбухом за крухом, али нису са собом водили своје породице. Ово је била веома битна карактеристика београдске демографије између два светска рата59

Кинески алхемичари открили су барут у 9. веку.60

Лукас Кранах Старији (1472—1553) био је дворски сликар чак тројице саксонских кнежева изборника: Фридриха III Мудрог (владао 1486—1525), његовог сина Јохана Непопустљивог (1525-1532) и Јохановог унука Јохана Фридриха I Великодушног (1532—1547).61

У Југославији 1935. године удео жена међу запосленима износио 30% што је било више него у САД, Норвешкој или Италији. Ово се тумачи као последица економске кризе и растућом потребом за слабо квалификованом и изузетно слабо плаћеном радном снагом.62

Римски цар Антонин Пије (138—161) у старости је морао да носи корсет од липових дашчица како би се при ходу држао право63

Династија Хабзбурга добила је име по замку Хабихцбург (Habichtsburg) у Војводству Швапској (данас у Швајцарској), одакле је породица била пореклом.64

Септембар 2010.

Творац најсложенијег акростиха у старој српској књижевности је Теодосије који је у Заједничком канону светом Симеону и Светом Сави од седам акростихова из седам канона образовао посебну песму.65

Преторијанска гарда је 193. године буквално приредила аукцију на којој је продала царски престо оном ко је навише одрешио кесу. Римски цар је тако постао пребогати сенатор Дидије Јулијан који је обећао сваком преторијанцу по 25.000 сребрњака (сестерција)66.

Из 15. века сачувано је око 28.000 штампаних књига67.

Српски филозоф Ксенија Атанасијевић била је жртва нацистичког шиканирања током окупације Београда у Другом светском рату зато што је држала предавања о Спинози и другим јеврејским мислиоцима. Парадоксално, ова предавања такође су била један од разлога што је нова комунистичка власт искључила из јавног живота све до почетка 50-их година.68

Колеџ Витон у Илиноису је 30. септембра 2000. године променио своју маскоту, симболично приказаног крсташа, због петиције којом је истакнуто да је приказ крсташа неморалан чин јер су крсташки ратови наводно представљали чин неконтролисаног и верски мотивисаног насиља.69

Мелит из Сарда је први забележени хришћански ходочасник у Свету земљу иако је пракса посећивања места живота и страдања Исуса Христоса сигурно постојала и раније. Мелит je Палестину посетио 160. године а касније је пракса ходочашћа постала широко прихваћени модел исправног хришћанског понашања које никада није у хришћанству доктринарно уобличена, попут доктрина које у исламу регулишу обилажење муслиманских светих места Меке и Медине.70

Томас Фулер (1608—1661), енглески протестантски свештеник и ројалиста, аутор је прве историје крсташких ратова на енглеском језику.71

У старој Атини само су хетере тј. куртизане носиле грудњак (строфион)72.

Октобар 2010.

Руска трговачка породица Строганов је 1574. добила повељу од руског двора којом јој се даје дозвола да гради утврђења, користи топове и организује приватну војску како би унапредила трговину крзном са Сибиром.73

Чувени ренесансни сликар и гравер Албрехт Дирер (1471—1528) је своју уметничку каријеру започео као илустратор књига у Базелу.74

У 18. веку изрека „радити за пруског краља“ означавала је дуг и лоше плаћен посао без похвале и захвалности. Изрека је настала међу званичницима краља Фридриха II Великог који је захтевао да његови службеници раде марљиво и одговорно, док је сам монарх имао обичај да лично врши изнененадне инспекције.75

Литванија је била последња паганска држава у Европи пошто је званично прихватила хришћанство 1396. године.76

Британски филозоф Бертранд Расел вероватно је најплоднији филозоф 20. века са око 70 књига, више од 2.000 чланака и есеја (објављиваних у великом броју збирки одабраних радова), а процењује се да његова сачувана преписка броји око 40.000 писама. Библиографија Раселових радова припремана је преко тридесет година и објављена је у три обимна тома.77

У првом годишту обновљеног Забавника Димитрија Давидовића објављеном у Кнежевини Србији 1833. године објављена је једна анонимна песма у којој се исмевају неке београдске занатлије зато што су раном зором ишли да ископавају наводно скривено злато у Порчином граду на Авали.78

Реч турнир, у доступним изворима, први пут је забележена 1066. године у хроници Светог Мартина из Тура. Ипак извесно је да је овај вид забаве — симулирана борба међу витезовима — била присутна и раније јер како Жорж Диби наводи, у једном друштву, у којем се толико ратовало, обичај симулираних борби морао је бити много старији.79

У првој периодичној публикацији у Црној Гори за 1835. годину, алманаху Грлица, уређење Црне Горе означено је као духовно-војничко.80

Новембар 2010.

Прва књига коју је издала Матица српска био је роман Касија царица Милована Видаковића.81

Португалски краљ Алфонсо V (1438—1481) освојио је 1471. Тангер у Мароку након чега је добио надимак Алфонсо Африканац.82

Османски султан Абдул Хамид II (1876—1909) читавог живота је био толико уплашен од атентата да је 1881. забранио да сe у Османском царству рашири вест о успешном атентату на руског цара Александра II83.

Топови су на Западу били радије коришћени у поморском ратовању, конкретно у биткама код Арнемујдена 1338. и Леклиза 1340, него на копну где су први пут употребљени у бици код Кресија.84

Авари су својим женама поклањали хаљине начињене од црквених одежда уграбљених са византијске територије85.

Вук Стефановић Караџић је у толикој мери инсистирао да у Српски рјечник уђу само оне речи присутне у живом народном говору да у њега није унео реч предговор којом је насловио увод у дело, као ни реч рјечник како је цело дело насловљено.86

Током проласка француских крсташа кроз Угарску за време Другог крсташког рата Луј VII је 1147. постао крсни кум Стефану, сину мађарског краља Гезе II87.

Јулије Цезар је приликом свог похода на Британију растерао локалне варваре са обале Темзе тако што је пред њих послао застрашујућу звер коју никада раније нису видели — једног јединог ратног слона са корпом у којој су били стрелци и праћкаши88.

Децембар 2010.

Краљевина Југославија била је трећа међу европским државама по алкохолизму.89

Чувени астроном Тихо Брахе (1564—1601) изгубио је нос у двобоју с једним данским племићем у време када је био студент у Ростоку. Касније је себи направио протезу у облику носа од злата, сребра и бакра и увек је са собом носио кутијицу лепка како би причврстио свој вештачки нос ако би се овај олабавио90

Византијски цар Лав IV Хазар умро је 780. од упале чирева на глави које је добио зато што је упорно носио своју омиљену круну.91

Јавне библиотеке које је формирала руска емиграција у Београду између два светска рата имале су у својим фондовима око 200.000 књига, готово подједнако као Народна библиотека у Београду.92

Хеленистички краљ Селеук I Никатор препустио је своју младу супругу Стратонику свом престолонаследнику Антиоху I Сотеру 293. год. пре н. е.93

Највећи индустријски комплекс у комунистичкој Албанији био је комбинат Челик партије у Елбасану који је почео са радом 1978. али никада није завршен, па је престао са радом 1991. године.94.

Првобитни вођа Четвртог крсташког похода, шампањски гроф Теобалд III, био је истовремено сестрић и француског краља Филипа II Августа и енглеског краља Ричарда I Лављег Срца. Наиме, Теобалдова мајка Марија била је по оцу Лују VII полусестра Филипа II Августа, а по мајци Елеонори Аквитанској полусестра Ричарда I Лављег срца95

Историчар хришћанства и полемичар Филип из Сиде у три наврата био неуспешан кандидат за место цариградског патријарха (426, 428. и 431. године)96.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported