ИСБИ:Из медија/Архива 2011

26. децембар 2011.
Изложба о Титанику — Поводом стогодишњице потонућа Титаника, једне од највећих мирнодобских поморских катастрофа, која се обележава наредне године у интерактивном Музеју науке у Гранади биће отворена изложба од 28. априла. (Политика)

25. децембар 2011.
Пронађен култни јеврејски печат — У Јерусалиму је пронађен мали глинени печат са натписом ''чисто за Бога'', који је једно од ретких сведочанстава о верској пракси у Јерусалимском храму пре око 2.000 година. Печат је вероватно коришћен да се одобри употреба уља или неке животиње за жртвовање. (РТС)

23. децембар 2011.
Поверљиво о Петру Великом — Спис Саве Владиславића, руског дипломате и обавештајца, једног од најзнаменитијих срба 18. века, Тајна информација о снази и стању кинеске државе, објављен је у издању РТС-а. (Политика)

27. новембар 2011.
Андрић на београдском аеродрому — Министар за културу Владе Србије Предраг Марковић отворио је на Аеродрому Никола Тесла у Београду изложбу посвећену српском књижевнику и Нобеловцу Иву Андрићу. Изложба је једна од манифестација којима се обележава стота годишњица од првог Андрићевог објављеног књижевног дела и педесетогодишњица доделивања Нобелове награде за књижевност Иву Андрићу. (Политика)

27. новембар 2011.
Преминуо академик Михаило Ђурић — Михаило Ђурић, један од најистакнутијих српских филозофа и социолога преминуо је у Београду у 86. години. Ђурић је био један од водећих познавалаца грчке филозофске мисли, Ничеа, социолошког метода а био је и редовни члан САНУ. Ђурић је предавао на Правном факултету у Београду али је због критичких написа о уставним амандманима из 1972. кажњен са девет месеци затвора па је остао без професуре. Од 1974. до 1990. радио је на Институту за друштвене науке у Београду, 1990. се враћа на Правни факултет да би наредне 1991. био пензионисан. (Политика)

20. новембар 2011.
Милански дани Леонарда да Винчија — У Националној галерији у Лондону 9. новембра је отворена изложба Леонардо да Винчи – сликар на миланском двору. Изложба ће бити отворена до 5. фебруара а већ сада је привукла огромно интересовање јавности. Она обухвата слике које је Леонардо насликао у периоду од 1482. до 1499. током кога га је ангажовао милански владар Лудовико Сфорца. Слике за изложбу позајмљене су из неких од највећих музеја и галерија широм света. (Политика)

13. октобар 2011.
Научни скуп посвећен делу Доситеја Обрадовића — У Народној банци Србије од 13. до 15. октобра одржан је научни скуп Доситеј Обрадовић у српској историји и култури на коме је дело овог ствараоца промишљено са становишта историје књижевности, културе, филозофије, образовања и других области којима је Доситеј допринео. (Danas)

11. октобар 2011.
Андрић у дипломатији — У Архиву Југославије отворена је изложба посвећена дипломатској каријери Иве Андрића. Обухвата 152 документа подељених у 15 тематских целина. (РТС)

6—8. октобар 2011.
Живот и дело Богумила Храбака — У организацији Филозофског факултета у Косовској Митровици биће организован научни скуп посвећен Богумилу Храбаку, једном од најплоднијих истраживача у српској историографији. Између осталих на скупу ће учествовати и историчари Радош Љушић, Радивој Радић и Десанка Ковачевић-Којић. (Филозофски факулет у Косовској Митровици)

4. октобар 2011.
Откривена спомен плоча Васку Попи — на згради у Булевару краља Александра где је живео, откривена је спомен плоча песнику Васку Попи. (Политика)

29. септембар 2011.
Уноформе од Карађорђа до Тита — до 14. октобра 2011. у Историјском музеју Србије у Београду биће отворена изложба Службена одела Србије у 19. и 20. веку. Различита службена одела, од Карађорђеве доламе из 1810. године до војних униформи из доба социјалистичке Југославије чине поставку ове изложбе. (Политика)

6. јул 2011.
Пронађена непозната Да Винчијева слика — експерти Метрополитен музеја у Њујорку проценили су да је слика Салватор Мунди, која приказује Христа како једном руком благосиља док другом држи шар, дело Леонарда да Винчија а не неког од његових ученика како се раније претпостављало. У случају да се ово откриће потврди реч је о једном од најзначајнијих проналазака у историји уметности у последњих сто година. (РТС)

6. јул 2011.
Србија земља фресака — Промоција српског средњовековног наслеђа наставља се изложбом репродукција фресака у базилици Светих Апостола у Ватикану. (РТС)

24. јун 2011.
Пећ стара шест векова — На локалитету Ђеране код села Милошева, недалеко од Јагодине, откривена је пећ за печење цигала из 15. века. Радован Петровић, кустос Завичајног музеја у Јагодини, изјавио је тим поводом да пећ дуга шест а широка два метра представља јединствено откриће у Србији. (РТС)

21. април - 19. мај 2011.
Икона-српска духовна и историјска слика — У Галерији САНУ у Београду отворена је изложба чија је тема икона и која посебно тежиште ставља на историјат српске иконе. (САНУ)

31. март — 14. април 2011.
Кад ће Београд, Загреб и Сарајево да напишу заједнички уџбеник историје — Кроз серију текстова у београдској Политици више аутора је изнело своја гледишта у вези са писањем јединствених уџбеника из историје у Србији, Хрватској и Босни и Херцеговини. Meђу ауторима су Дубравка Стојановић, Милош Ковић, Чедомир Антић, Горан С. Јовановић, Радмила Накарада и други (Политика)

5. април 2011.
Ловачка авијација у одбрани Београда — У Гелeрији науке и технике САНУ у Београду отворена је изложба посвећена је ловачкој авијацији у одбрани Беграда 6. априла 1941. године. (САНУ)

29. март 2011.
Срби у немачким карикатурама почетком 20. века — Историчар Милан Ристовић испитивао је како су немачки карикатуристи видели Србе и Србију почетком 20. века. У овој слици, формиранoj под утицајем лоших међународних односа преовлађивали су изразито негативни стереотипи. (Blic)

17. март 2011.
О великом интересовању за књиге о нацистичкој Немачкој — Аутор разматра порекло и значење великог интересовања за књиге о нацистичкој Немачкој међу британским читаоцима. (BBC)

21. фебруар 2011.
Откривена фреска из 13. века — Фреска која приказује Христово распеће откривена је у фрањевачком самостану у Бачу. Откривени фрагмент приказује Христа и Богородицу а до открића је дошло када су стручњаци на зид враћали рестаурирану икону Богородице из 1685. године. Ова фреска се већ сада означава као највеће откриће у 60 година дугој историји Покрајинског завода за заштиту споменика културе из Новог Сада. (Вечерње новости)

15. фебруар — 15. март 2011.
Портрети часника и добротвора Матице српске — У галерији САНУ у Београду одржава се изложба репрезентативних портрета личности које су имали одлучујући утицај у формирању и раду Матице српске. Портрети на изложби настали су у 18, 19. и 20. веку и представљају не само сведочанство из историје Матице српске већ и сведочанство из историје српског сликарства. (САНУ)

6. фебруар 2011.
Пупин у служби свог народa — На основу низа студија објављених претходних деценија оформљена је књига Драгољуба Живојиновића У потрази за заштитником о улози САД у настанку Југославије и раним југословенско-америчким односима. Београдски лист Вечерње Новости објављује од 6. фебруара низ текстова овог истакнутог историчара о улози научника Михајла Пупина у стварању Југославије и његовом националном раду. (Вечерње новости)

28. јануар 2011.
Тицијаново ремек дело продато за рекордних 16,5 милиона долара — Слика Мадона са дететом стара 450 година продата је на аукцији у Њујорку где је постигнут рекордни износ за дела овог ренесансног мајстора. (BBC)

7. јануар 2011.
Победа хришћана након прогона — У новинама Данас објављен је интервју са византологом Радивојем Радићем, у вези са његовом последњом књигом посвећеном цару Константину. Проф. Радић говорио je сумарно и о историји хришћанства у Римском царству, као и о ширењу хришћанске вере кроз изузетно сложен мозаик религија у старом Риму. (Данас)

4. јануар 2011.
У служби краља Милана — Како наводи Политика претходних неколико месеци објављене су три књиге истакнутог српског историчара Василија Крестића. Међу њима су и приређени мемоари Тодора Стефановића Виловског, који је био у служби краља Милана и који је своје мемоаре заједно са другим хартијама од значаја за српску историју поверио на чување пријатељу и универзитетском професору Павлу Поповићу са напоменом да их употреби како нађе за сходно. Поповић се није позабавио овим списима па су поједини делови Стефановићевих мемоара тек сада објављени. (Политика).

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported