ИСБИ:Из медија/Архива 2010

15. децембар 2010.
Благословена Вукашинова чаша — Пред најездом Турака властела из Србије је склањала своје драгоцености у Дубровник (Политика).

12. децембар 2010.
У Београду преминуо истакнути српски историчар Богумил Храбак, један од најплоднијих савремених српских историчара. (Б92)

29. октобар 2010.
У Београду преминуо српски академик и историчар уметности Војислав Кораћ Кораћ је био један од најистакнутијих истраживача српске средњовековне архитектуре. (Блиц)

28. септембар 2010.
На Криту откривена јединствена гробница у Грчкој — Грчки археолози на Криту су открили гробницу која садржи стари скелет опточен златом, што је јединствено откриће и у тој земљи (Блиц)

23. септембар 2010.
Италијани реновирају средњoвековни замак Маглич — Средствима министарства иностраних послова Италије, које финансира пројекте сарадње са балканским земљама, италијанске покрајине Тренто и града Краљева, следеће године ће почети реновирање средњoвековног града Маглича у Ибарској клисури код Краљева (Блиц)

13. септембар 2010.
Ловци на благо пронашли риједак антиквитет у Кумбрији — Ентузијасти са металним детекторима пронашли су риједак римски бронзани шљем на локалитету у Кумбрији (Би Би Си)

20. август 2010.
Перперикон - уџбеник древног Балкана — Археолошки локатет Перперикон, откривен пре 15 година код бугарског града Крџали, првобитно је био трачка престоница, па верско средише, а затим античка, византијска и средњевековна несобина (РТС)
Исламска баштина за милионе туриста — Завршена реконструкција Музеја исламске уметности у Каиру (Блиц)

19. август 2010.
Индустријска баштина у Србији — Индустријска арехеологија је релативно млада научна дисциплина. У свету се развија од половине прошлог века, а у Србији тек последњих неколико година. Захваљујући постојећој поставци и публикацијама Музеја науке и технике постала је доступна и такозваној широкој јавности (Време)

6. август 2010.
Деценија без Народног музеја — Влада Републике Србије расписује још један конкурс за пројекат за реконструкцију Народног музеја. Због реконструкције музеј је затворен десет година, што коментатор РТС-а иронично обележава као својеврсни рекорд. (РТС)

21. јули 2010.
Ново археолошко откриће на локалитету Феликс Ромулијана — Археолози из Археолошког института у Франкфурту су на археолошком локалитету Феликс Ромулијана код Зајечара пронашли римску склуптуру за коју се претпоставља да представља богињу Дијану у лову или трачког коњаника (Блиц).

12. јули 2010.
Откривено најстарије писмо у Јерусалиму — Археолози тврде да се на недавно нађеној глиненој плочи која датира из 14. века пре нове ере, налази најстарије писмо икада откривено у Јерусалиму (Блиц).

23. јуни 2010.
Британци имају документ о стрељању Драже Михајловића — Британске службе недавно су по први пут отвориле своје тајне архиве српској влади и тужилаштву у којима се налазе и подаци о тачном датуму екзекуције Драгољуба Драже Михаиловића (Мондо).

3. јуни 2010.
Мајкл Вермер: Сирмијум је капија на римском путу — Амерички археолог и професор Државног универзитета у Њујорку говори о значају римских споменика културе на територији Републике Србије, као што су Сирмијум, Виминацијум, Сингидунум, Диана, Ромулијана и Наисус (Блиц).

24. мај 2010.
Откривене нове гробнице у Египту — У Египту пронађено 57 гробница са саркофазима и мумијама. Најстарије од тих гробница датирају од пре 4.760 година, а једна је "скоро потпуно нетакнута" (РТС)

20. мај 2010.
Откривена пирамида Олмека — На локалитету Чиапа де Корсо у јужном Мексику откривена најстарија пирамида коришћена као гроб. Гробница направљена 700 година пре наше ере и везује се за културу Олмека (РТС).

19. мај 2010.
На Кипру пронађени глинени саркофази — Саркофази од глине стари око два миленијума пронађени у кипарском граду Протарасу. Ковчези су део велике некрополе на којој су пронађени и други гробни прилози (РТС).

14. мај 2010.
Трагачи са благом разбили мозаик у Царичином Граду — Археолошки локалитет из петог века нове ере Јустинијан Прима, у народу познатији као Царичин Град, недавно су напали трагачи за благом и, између осталог, оштетили конзервирани мозаик у базилици са криптом на Акропољу (Блиц).

13. мај 2010.
Споменичка култура: Јунаци нашег доба — Бизарне спомен-фигуре "омиљених јунака" усред села и градова постале су надалеко чувен културолошки симбол ових простора(Време).

9. мај 2010.
Тито и Дража заједно у Војном музеју — У Војном музеју у Београду отворен део сталне изложбене поставке посвећене Другом светском рату. Грађани ће по први пут моћи на једном месту да виде заједно личне предемете Јосипа Броза Тита и Драже Михаиловића (РТС).

7. мај 2010.
Освајање света — Још од почетака цивилизације и најстаријих држава, један од најважнијих циљева било је обједињавање читавог света у једно царство. Замисао о светском царству живела је подједнако у антици, средњем веку, добу разума, епохи нетрпељивих идеологија, а одржала се до нашег времена (Политикин забавник).

5. мај 2010.
Пикасова слика Акт, зелено лишће и биста продат за 106,4 милиона долара — Овом продајом постигнута су два нова рекорда — најскупље плаћена слика овог шпанског сликара до сада, као и најскупље плаћено уметничко дело на аукцији (Блиц).

12. април 2010.
Ниш: Откривени скелети на ранохришћанском локалитету — Археолози су открили скелете осам особа у Јагодин мали, у делу Ниша познатом по гробницама из ранохришћанског периода, рекао је Танјугу руководилац тима Тони Чершков из Завода за заштиту споменика културе (Блиц).

6. април 2010.
Шестоаприлски пакао у Београду — На данашњи дан пре 69 година, бомбардовањем Београда, Адолф Хитлер је покренуо нацистичку машинерију за уништавање Југославије (Политика).

5. април 2010.
Јерусалим, путем Исусовог страдања — Испреплетан различитим верама и политичким утицајима, овај град интензивно живи свој живот стиснут зидинама (Политика).

19. фебруар 2010.
Филм о Гебелсовом филму — Размишљао сам шта би могло да ти се деси уколико си кренуо на пут до звезда, а менаџер ти је Гебелс, каже аутор узбудљивог дела „Јеврејин Зус – филм без савести” о истоименом пропагандном филму из нацистичке ере (Политика)
Изложба о америчком црвеноармејцу — Изложба посвећена руско-америчком војнику Џозефу Бирлију отворена у Санкт Петербургу. Бирли је један од ретких војника који су се у Другом светском рату борили и у америчкој војсци и у Црвеној армији (РТС).
Редак натпис на арапском откривен у Јерусалиму — (Блиц).

18. фебруар 2010.
Два храстова жира посађена у име мира — Ускоро изложба "Џон Ленон — Јоко Оно — Тито" (Блиц).

17. фебруар 2010.
Тутанкамон син Акенатона — ДНК анализом подврђено да је египатски фараон Тутанкамона води порекло од великог краља Акенатона. Мумија идентификована као његова мајка и даље остаје анонимна (РТС)

14. фебруар 2010.
Откривен и рестауриран један од најстаријих примерака Курана — Шпански медиевисти су открили примерак Курана који датира из 13. века, што га чини другим по реду најстаријим рукописом ове врсте пронађеним на хиспанском тлу (Medieval News).

9. фебруар 2010.
Рестаурисан најстарији манастир на свету — У Египту је завршена рестаурација манастира “Свети Антоније”, за којег се сматра да је најстарији хришћански манастир, преноси Би-Би-Си (Блиц)

20. јануар 2010.
У Александрији откривен храм из трећег века пре нове ере — У Александрији су откривени остаци храма краљице Беренике, супруге фараона Птоломеја III. На истој локацији археолози су пронашли и око 600 статуа, укључујући и прелепу скулптуру мачијег божанства Бастет (Блиц).

11. јануар 2010.
Пирамиде нису градили робови? — Египатски археолози тврде да су Велике пирамиде у египатском граду Гизи градили слободни радници, а не робови, како се верује, и кажу да то доказују нови гробови пронађени поред пирамида, преноси британски "Телеграф" (Блиц).

У појасу Газе откривени антички предмети — Више од хиљаду комада старог новца и античких предмета насталих 300 година пре нове ере пронађени су на југу појаса Газе, недалеко од пограничног града Рафе, саопштила је данас влада на чијем је челу исламистички покрет Хамас (Блиц).

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported