ИСБИ:Из медија/Архива 2009

24. децембар 2009.
Заоставштина Радомира Путника у Војном музеју — Међу драгоценостима чувеног војводе и његови ордени, сабља, шајкача… (Политика).

23. децембар 2009.
Изложба личних предмета војводе Путника — Отворена изложба личних предмета војводе Радомира Путника. Међу драгоценостима Орден Карађорђеве звезде, војводина сабља, шајкача, радна бележница (РТС).
Три деценије Новог таласа — Није било реакције јавности, титоизам је био прилично незаинтересован, тако да смо на миру могли да обављамо естетику и уметничку револуцију – прича Коста Бунушевац поводом три деценије од оснивања Новог таласа у СКЦ (Политика).

22. децембар 2009.
Слике Паје Јовановића у Галерији САНУ — Укупно 97 дела биће представљено на изложби од 23. децембра 2009. до 21. фебруара 2010 (Политика).

20. децембар 2009.
Обнова Народног музеја — На састанку експертског тима процењена одрживост пројекта реконструкције Народног музеја и размотрена расположива техничка документација о пројекту реконструкције те институције (РТС).

18. децембар 2009.
Прича о виљушци — У готово целом свету приликом обедовања људи свакодневно користе виљушку. Уз кашику и нож она је неизоставни део прибора за јело и има дугу и занимљиву прошлост (Политикин забавник).
Наше најскупље слике — Шта би се десило кад би се једног дана, на аукцији у „Кристију”, „Сотебију”, или у некој другој чувеној европској аукцијској кући, нашле највредније уметничке слике које чувамо у музејима? Које би то слике биле? Колику би цену достигле? (Политикин забавник).

15. децембар 2009.
Данас обележавање 95. годишњице Колубарске битке — Централна државна манифестација обележавања 95. годишњице Колубарске битке организована је данас код Спомен-храма Светог Димитрија у Лазаревцу, у чијој крипти почива око 40.000 страдалих српских и аустроугарских војника (Блиц).
Ко је оклеветао Галерија — Градитељ велелепне царске палате Ромулијане у Гамзиграду верску толеранцију проповедао пре Константина, односно пре Миланског едикта (Политика).

14. децембар 2009.
Отворен Визиторски центар Царске палате Сирмијум — У Сремској Митровици данас је отворен Визиторски центар Царске палате Сирмијум, значајан културноисторијски споменик с краја 3. и почетка 4. века. (РТС).
Нови живот Царске палате Сирмијума — Антички споменик добио кров. – Данас свечано отварање споменика културе (Политика).
Александар јаше ка Скопљу — Израда контроверзне статуе Александра Македонског је завршена и велики војсковођа ће ускоро заузети место на главном градском тргу у Скопљу (РТС).
Француска вратила Египту спорни артифакт — (Блиц).

12. децембар 2009.
Немушта помпа, маркице и бомбоњере — Начин на који је Паја Јовановић овде присутан је екстреман пример некога ко нам се увукао под кожу. А ко је тај човек, ми заправо не знамо – каже Стеван Вуковић (Политика).
Француска Египту враћа древне артефакте — (Блиц).

11. децембар 2009.
Филм о кнезу Павлу — "Краљевско изгнанство" је пројекат који ће расветлити непознате детаље из живота кнеза Павла, недовољно познате делове наше историје, као и до сада неоткривене чињенице односа европских краљевских породица према претњи надолазећег рата, рекла је принцеза сценариста Катарина Оксенберг (РТС).
Светло краља челика — За изградњу Универзитетске библиотеке у Београду Фондација Карнеги поклонила је тада огромну суму од 100.000 долара (Политикин забавник).

10. децембар 2009.
Реконструкција: Вратите народу Народни музеј — Због чега Народни музеј у Београду не ради већ шест година и да ли ће некада прорадити (Време).
Трећа димензија прошлости у Ваљеву — Обновљена стална поставка експоната из праисторијске пећине, под називом "Трећа димензија прошлости, поглед из будућности", представљена је у ваљевском Народном музеју. Изложен нови експонат из доба неолита (РТС).

9. децембар 2009.
Арсенска нафора — Да ли је Рене Декарт, „отац модерне филозофије“, умро отрован на двору шведске краљице Кристине? (НИН).
Нови бронзанодопски налази у Банату — Богат налаз керамике и докази о постојању бедемa потврдили ранија сазнања да је на подучју Баната у бронзано доба постојала развијена култура (РТС).

4. децембар 2009.
Браћа која су открила Дарвина — Михајло, Милан и Алекса Радовановић, готово сасвим прекривени заборавом, задужили су српску науку у 19. веку (Политика).
Симбол сређене европске државе — Вест о монографији о Музеју кнеза Павла (Блиц)

3. децембар 2009.
Не окрећи се, сине! — О феномену партизанских филмова из угла новинара Времена, Милоша Васића (Време)

2. децембар 2009.
Украјински музеј открио Тицијанову слику — Непознато Тицијаново дело, чију су аутентичност потврдили стручњаци руског музеја "Ермитажа", откривен је у музеју у Украјини (РТС)

29. новембар 2009.
Историчар са визијом — Дело академика Симе Ћирковића, које се слободно може означити као монументално, има своје читаоце на свим меридијанима — Подсећање из пера академика Љубомира Максимовића (Политика).
Кале изнова изненађује научнике — Да ли је насеље у Кршевици код Бујановца град Дамастион, чије је постојање забележено и описано али који никада није пронађен (Политика).

27. новембар 2009.
Живот од стотину живота — У мемоарима које је Чедомиљ Мијатовић написао оставио је небројено драгоцених података о ономе што је било, али и рецепт за ретко узбудљив и користан живот, онакав какав је он имао (Политикин забавник).

21. новембар 2009.
Нађени прсти и зуб Галилеа Галилеја — Два прста и зуб за које се верује да су припадали астроному Галилеу Галилеју (1564-1642) недавно су нађени и биће изложени на пролеће, саопштио је један фирентински музеј (Блиц).

19. новембар 2009.
Линколново писмо дечаку на аукцији — Писмо које је 16. амерички председник Абрахам Линколн послао једном дечаку пре око 150 година наћи ће се на аукцији у Филаделфији, пренео је Би-Би-Си (Блиц).

16. новембар 2009.
Преминуо историчар Сима Ћирковић — Српска академија наука и уметности (САНУ) саопштила је данас да је умро њен члан, историчар Сима Ћирковић (80). Како се наводи у саопштењу, Ћирковић је преминуо 14. новембра (Блиц).

5. новембар 2009.
Угледни историчари постали редовни чланови САНУ — На редовној Изборној скупштини Српске академије наука и уметности одржаној 05. новембра 2009. године у редовне чланове САНУ између осталих, изабрани су и истакнути историчари Јованка Калић, Љубомир Максимовић, Момчило Спремић и Михаило Војводић (САНУ).

29. октобар 2009.
Интернет данас слави 40 година свог постојања — На данашњи дан пре 40 година између два рачунара у Сједињеним Америчким Државама послата је кратка порука - "ло", иако је након две секунде веза пукла, интернет је рођен (Блиц).

10. октобар 2009.
Да ли је Бог створио Земљу или је превод са хебрејског погрешан? — "У почетку Бог створи небо и Земљу", реченица којом почиње Књига Постања, по мишљењу једне професорке и ауторке бројних књига о Старом завету, погрешно је преведена са хебрејског, што покреће расправу о томе да ли је Бог стваралац Земље, преноси “Дејли телеграф” (Блиц).
Лувр ће ускоро вратити египатске фреске — Чувени париски музеј Лувр ће у најскорије време вратити пет фрагмената древних фресака Египту, обећао је данас француски министар културе (Блиц).

2. oктобар 2009.
Оригинални снимак Ане Франк на сајту Јутуб — Музеј Ане Франк у Амстердаму објавио је на сајту Јутуб њен једини досад познати видео снимак из 1941. године, наводи АП (Блиц).

1. октобар 2009.
Откривен мини-Колосеум у предграђу Рима — Тим енглеских археолога открио је рушевине "мини-Колосеума" - мање верзије монументалне грађевине подигнуте у центру Рима (Блиц).

29. септембар 2009.
Откривена Неронова трпезарија — Археолози су данас саопштили да су на брду Палатин, у Риму, открили рушевине просторије у којој је, како верују, обедовао римски император Нерон (Блиц).

23. септембар 2009.
Археолози пронашли остатке пара из доба Тројанског рата? — Археолози у Турској пронашли су остатке мушкарца и жене за које се сматра да су умрли 1.200 године пре нове ере, у време легендарног Тројанског рата који је забележио Хомер, пренео је Ројтерс (Блиц).

18. септембар 2009.
Откривени остаци минијатурног тираносауруса — Научници су открили минијатурног претка тираносауруса рекса, који је имао малтене 100 пута мању масу од свог потомка, преноси "Дејли телеграф" (Блиц).

1. август 2009.
Извођење новооткривених Моцартових радова сутра у Салцбургу — Два новооткривена рада Волфганга Амадеуса Моцарта биће представљења сутра, више од два века после смрти славног композитора, у аустријском граду Салцбургу (Блиц).
Нађене кости ратника старе 5.000 година — Археолози су на плажи код Рима пронашли гробницу испуњену морском водом, у којој су плутале кости ратника сахрањеног пре 5.000 година, саопштили су данас италијански стручњаци (Блиц).
Откривен тајанствени текст из Христовог времена — Тајанствени текст уклесан у камени пехар, из првог века нове ере, откривен је током ископавања у Јерусалиму, саопштио је у петак један од археолога који учествују у ископавањима (Блиц).

8. јул 2009.
Ермитаж у Амстердаму — Депанданс славног музеја из Санкт Петербурга отворен је изложбом „На руском двору, двор и протокол у 19. веку” (Политика).

7. јул 2009.
Издање Библије први пут на интернету — Око 800 страница најраније сачуване хришћанске Библије, ткз. Синајски кодекс (Codex Sinaiticus), рестаурирано је и објављено на интернету (Блиц).
Фреске испод креча — Скинут први вео са мистериозне судбине дела великог сликара Милана Бутозана, за које се претпостављало да је уништено (Политика).
Пандемије кроз историју — Историја деловања вируса и других патогених микроорганизама веома је дуга, а прве епидемије великих размера - пандемије, забележене су још у далекој прошлости (Б92).

6. јул 2009.
Изложба Доситеју и Универзијади у част — У националној кући "Знак питања" отворена изложба "Доситеј у Београду - Пут виског школства" у част 25. Универзијаде. Скупштина Београда желела је да учесницима Универзијаде покаже наше културно наслеђе (РТС).
Културна баштина на Косову припада Србији — Споменици културне баштине на Косову и Метохији припадају Србији, потврђено на недавно завршеном састанку Одбора светске баштине Унескоа. На састанку донета одлука о настављању обнове српских светиња на КиМ (РТС).
Откривен идентитет "Елизе" — Откривен идентитет даме којој је немачки композитор и пијаниста Лудвиг Ван Бетовен посветио своју најпознатију композицију (РТС).

5. јул 2009.
Маршал је дуго стрпљиво позирао — У зиму 1947–48. године, сликар Паја Јовановић, са групом југословенских сликара, позван је да портретише Ј. Б. Тита, а тада је имао 88 година (Политика).

4. јул 2009.
Пупољак руже, оружје за обрачун — Почело је тако што је руски император Александар Трећи, 1885. године, пожелео да својој жени поклони „оригиналан“ поклон за Ускрс. Фаберже је направио бело јаје са златним жуманцетом у коме је била мала златна кокошка (Политика).

3. јул 2009.
Шољица са ормара родољуба — Јован Вујић, велепоседник из Сенте, поклонио је 10.000 књига Универзитетској библиотеци, а Универзитету у Београду галерију с 250 уметничких дела (Политикин забавник).
Џин нежног срца — За све је био Див из Кине. Моћан и величанствен својом појавом, обожаван где год би наступио, умро је не могавши да прежали смрт вољене (Политикин забавник).

1. јул 2009.
Албанци својатали Александра Македонског и Карађорђа — Било је покушаја да се докаже како српски вожд потиче од албанског племена Климента, односно Кељменди, тврди историчар Предраг Марковић (Политика).
Нова Павлица - дар за око и душу — Туристе који обилазе Рашку област углавном привлаче лепоте средњовековног храма Нова Павлица. О тој светињи, према приповедањима, причестили су се виђенији Срби пре одласка на Косово Поље 1389. године (РТС).
Благо црвеног цара — Прес посетио изложбу "Смрт у трезору" у Музеју историје Југославије, на којој је изложено 14 поклонa Јосипу Брозу који симболизују крај живота (Прес).

30. јун 2009.
Албанци присвојили и Милоша Обилића — Њујоршки издавач „Палгрејв Макмилан” за 7. јул најављује издање књиге „Битка за Косово, 1389: албански мит”, у којој се описује сукоб између султана Мурата Првог и Албанца витеза Милоша (Политика).
И краљевска ковница греши — Британска краљевска ковница признала је да је први пут после 336 година поновила исту грешку приликом израде кованице од 20 пенија — на њој нема датума израде (РТС).

28. јун 2009.
Видовдан 20 година касније — Двадесет година после најмасовнијег окупљања Срба у историји, главни организатори први пут говоре о непознатим детаљима (Прес).

29. јун 2009.
Мамути и цареви на истом путу — Први археолошки парк из доба миоцена биће уз Виминацијум (Блиц).

26. јун 2009.

На Колубару! — Ове године навршава се 95 година откако је српска војска извојевала једну од најбриљантнијих битака у Првом светском рату (Политикин забавник).

27. јун 2009.
Хиљаде посетилаца у резиденцији Карола Првог — Уз грандиозну сталну поставку, Национални уметнички музеј у Румунији приређује повремено тематске изложбе међу којима се, само у последње време, могла видети изложба о Ренеу Магриту или изложба византијских и поствизантијских икона из Грчке. У ту групу активности спада и организација изложбе српске уметности у сарадњи са Народним музејом из Београда (Политика).

25. јун 2009.
Чудо у Атини — Нови акропољски музеј (Време).

19. јун 2009.
Вика има пет милиона година — Археолошко откриће у целости сачуваног скелета мамута, у близини Археолошког парка Виминацијум, у први мах је указивало на то да је та праисторијска животиња стара око милион и по година. Најновији налаз специјалистичких геолошких истраживања, који је "Блиц" добио а који је потписао проф. др Слободан Кнежевић, указују да је мамутица из Костолца много старија (Блиц).

18. јун 2009.
Људски скелети стари седам хиљада година — На локалитету у Малом Борку код Лајковца археолази ваљевског Завода за заштиту споменика културе, пронашли су гроб из шестог миленијума пре нове ере. Скелети деце и одраслих особа, стари око седам хиљада година, изузетно су очувани (Блиц).

16. јун 2009.
Пронађена древна масовна гробница током изградње за Олимпијаду 2012. — Древна гробна јама са најмање 45 лобања, која би могла да буде масовна гробница из доба Римљана, пронађена је током изградње пута за Олимпијаду 2012. године у Великој Британији (Блиц).

10. јун 2009.
Нов начин промоције — На иницијативу др Младенка Кумовића, саветника у Музеју Војводине у Новом Саду, на скупштини одржаној у Новом Пазару Музејско друштво Србије донело је одлуку да до 2010. године музеалци, а њих је око четири стотине археолога, историчара, етнолога и историчара уметности, оживе некадашњу манифестацију „Недеља музеја” по којој смо предњачили у свету (Блиц).

5. јун 2009.
Почеле Духовске свечаности — Поводом предстојећег празника Духова или Педесетнице отворене "Духовске свечаности" у којима учествују књижевници, глумци, извођачи духовне музике (РТС).
Пронађене кости мамута код Костолца — На површинском копу Дрмно код Костолца, у слоју жутог шљунка, на дубини од само 27 метара екипа археолога предвођена Миомиром Кораћем открила је скелет мамута стар око милион и по година. Мамут је потомак тропских мамута који су пре више од милион година стигли на тло старог континента и најстарија је врста мамута пронађена у Европи. Ово епохално откриће у старту поставља бројна питања пред научнике. Пре свих, како је мамут угинуо, од чега је евентуално боловао, чиме се хранио… На ова питања научници ће дати одговор тек у трећој фази истраживања (Блиц).
Откривене 33 мумије Инка жртвованих у ритуалу у Перуу — Перуански археолози открили су остатке 33 људи из периода цивилизације Инка који су жртвовани пре неких 600 година, пише "Телеграф" (Блиц).

3. јун 2009.
Црна Гора предлаже Цетиње за листу светске баштине — Црна Гора ће своју историјску престоницу Цетиње номиновати за листу светске баштине, најављено је данас на скупу експерата земаља региона, УНЕСKО и Савета Европе у Будви (Блиц).

2. јун 2009.
Сарамаго жртва Берлусконијеве политике — Дугогодишњи италијански издавач недавно је одбио да објави књигу Португалца Жозе Сарамага у којој познати писац и нобеловац оштро критикује италијанског премијера Силвија Берлусконија (РТС).

31. мај 2009.
Римско налазиште у центру Чачка — Краљевачки и чачански археолози започели истраживања на градском тргу у Чачку због индиција да се тамо налази археолошки материјал из доба Римљана (РТС).
Аукција фотографија Дијега Ривере — Мексичка аукцијска кућа "Карлос Карбаљо" понудила је на продају необјављене фотографије мексичког сликара мурала Дијега Ривере. Међу негативима се налазе снимци два најпознатија мурала, као и снимак његове супруге Фриде Кало (РТС).

27. мај 2009.
Далијева дела први пут у Србији — Под називом "Дали и магија илустрације" у Београду отворена изложба шпанског надреалисте Салвадора Далија. Дела легендарног уметника први пут представљена у Србији. Поставку чине графике, скулптуре и књиге, које се после Београда селе у Ниш (РТС).

20. мај 2009.
Пронађен политички тестамент Луја XVI — Политички тестамент Луја XVI, француског краља погубљеног у револуцији 1789. године, пронађен у САД. Документ ће бити изложен у Музеју књижевности и рукописа у Паризу (РТС).

14. мај 2009.
Пронађена нова "Венера" — Откривен најстарији приказ женског тела који редефинише почетке фигуративне уметности. "Венера" стара око 35.000 година, извајана у слоновачи мамута, откривена је на југу Немачке (РТС).

2. мај 2009.
Отворена ризница Милешевске епархије — У оквиру припрема за обележавање осам векова постојања манастира Милешева, задужбине краља Владислава Немањића отворена ризница Милешевске епархије. Понос нове ризнице делови оригиналног саркофага светог Саве и његово архијерејско жезло (РТС).

24. април 2009.
Изложба неолитске уметности на тлу Београда — У Конаку кнегиње Љубице отворена изложба неолитске уметности нестале на тлу данашњег Београда. Изложбу је отворио академик Бора Јовановић (РТС).

15. април 2009.
Археолози у потрази за Клеопатриним гробом — Археолози из Египта и Доминиканске Републике почеће наредне седмице ископавања на три локације недалеко од Средоземног мора на којима би могли да се налазе гробови Клеопатре и Марка Антонија (Блиц).

12. март 2009.
Ледени човек Оци на изложби мумија у Италији — У италијанском граду Болцано биће отворена једна од највећих изложби мумија на свету, која ће се одржати од 10. марта до 25. октобра 2009. године, пренео је Би-Би-Си (Блиц).

24. фебруар 2009.
Радници набасали на древну статуу у Гизи — Радници који одржавају пирамиде у Гизи пронашли древну статуу човека у седећем положају која би могла да потиче из 26. века пре наше ере (РТС).

23. фебруар 2009.
Туристи у одори императора — Центар за посетиоце налазишта Виминацијум оживеће овог пролећа, а на лето и амфитеатар пронађен на том античком локалитету, рекао је интервјуу Тањугу директор налазишта, археолог Миомир Кораћ (Блиц).
Критичко сагледавање — У нашој историографији најопаснији је приступ стварности инструментализацијом одређене политичке идеје, што је неспојиво са науком (Политика).

21. фебруар 2009.
Недостатак историјских синтеза — Институт Гете, издавачка кућа Клио и лист Политика организовали су округли сто о српској историографији чији се значај огледа у томе што је покренуо битно питање о стању у овој науци (Политика).
Оснива се Централни институт за конзервацију — Влада Србије донела одлуку о оснивању Централног института за конзервацију, који ће имати задатак да у јединствен интегративни систем укључи све садржаје наше баштине. За набавку специјализоване скупе опреме новац је обезбедила Влада Италије (РТС).

20. фебруар 2009.
Прошлост није исто што и историја — „Историја Србије од 19. до 21. века” Холма Зундхаусена припада малом броју историјских прегледа или синтеза историје Србије – земље која је у својој вишевековној историји избијала, нестајала у разним државним оквирима и поново израњала под својим именом (Политика).
Прокупље није ни видело Пећанчеву сабљу — Драгослав Маринковић, бивши директор Народног музеја Топлице, тврди да је још деведесетих година прошлог века утврђено да Историјски музеј у Београду, који је организовао изложбу о Топличком устанку, није са осталим експонатима у Прокупље допремио и сабљу чувеног војводе (Политика).
Прича сумњивог лица — Једна од особина Бранислава Нушића било је стрпљење, особина која је, сматра се, неопходна писцима и осталима који морају да сачекају време које ће знати да прихвати њихова дела (Политикин забавник).

18. фебруар 2009.
Задатак историје је да објашњава — У данашњем интервјуу о књизи Холма Зундхаусена „Историја Србије од 19. до 21. века” говори др Милош Ковић, један од најзапаженијих историчара млађе генерације. Ковић је доцент на Катедри за општу историју новог века на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и аутор је књиге „Дизраели и Источно питање” (издавач „Clio”) (Политика).

16. фебруар 2009.
Матицa српскa прославила 183 године деловања — Научно, књижевно и културно друштво Матица српска, најстарија институција те врсте у Србији, обележило 183 године рада. "Летопис Матице српске" један је од најстаријих књижевних часописа у свету у континуитету излази од 1824. године (РТС)

13. фебруар 2009.
Откривена масовна гробница астечких ратника — Археолози су пронашли масовну гробницу у Мексико Ситију, са најмање 49 људских костура који датирају из времена шпанских освајачких похода у 16. веку, пренео је Би-Би-Си (Блиц).
Линколнов капут у холу позоришта — Театар Форд у Вашингтону у којем је 1865. убијен Абрахам Линколн поново је отворен у среду увече после дуге рестаурације (Блиц).

10. фебруар 2009.
Белгија враћа више од 100 антиквитета Грчкој — Грчко Министарство културе саопштило је данас да ће више од 100 антиквитета који су илегално изнети из земље током војне хунте (1967—1974), бити враћено Атини (Блиц).

9. фебруар 2009.
У Египту откривена гробница са 30 мумија — Египатски археолози открили су 30 мумија у гробници старој око 4.600 година, током последњег ископавања на гробном месту у Саквари, 20 километара јужно од Каира, јавио је АП (Блиц).

6. фебруар 2009.
Откривено још једно неолитско насеље на тлу Србије — До пре неки дан се мислило да је енигма живота наших предака у млађем каменом добу разрешена открићем неолитске метрополе Винче, међутим, захваљујући истраживањима обављеним од октобра до децембра прошле године, на локалитету Црквине у селу Стублине код Обреновца, сазнали смо за још један неолитски град опасан ровом као штитом, са више од стотину, а можда и петсто кућа, у којима је живело чак четири хиљаде становника. Геомагнетском методом детектовано је читаво насеље у коме је истражена за сада само једна од кућа у којој се види да је преисторијски човек користио пећ за справљање хлеба, да је зидове својих кућа украшавао букранионом (скулптурица бика од глине), да је вајао птицолике фигурине, налик луткицама, са алаткама у рукама које личе на буздован или скиптар (Блиц).

5. фебруар 2009.
Код Обреновца откривен неолитски град — Током најновијих истраживања неолитског локалитета Црквине у селу Стублине код Обреновца откривене су контуре града из тог периода, у археологији означеног као винчанска култура (Блиц).

2. фебруар 2009.
Од римских терми направили сметлиште — Заштићени споменик културе, римске терме у строгом центру Чачка, годинама уназад претворене су у сметлиште, јер станари зграде која се налази изнад бившег римског купатила, бацају отпад на овај локалитет. Иако се чишћење овог простора организује неколико пута годишње, ситуација се не мења. Градске власти признају да не могу да се изборе са овим проблемом (Блиц).
Ђавоља варош прва у конкуренцији за седам светских чуда природе — Ђавоља варош код Куршумлије тренутно је на првом месту у конкуренцији за седам светских чуда природе у категорији пећина, формација стене и долина, објављено је на сајту "Нових седам чуда" (Блиц).

1. фебруар 2009.
Недеља културе Србије у Марсељу — Од 2. до 7. фебруара је у Марсељу (Француска) манифестација „Недеља културе Србије“ у оквиру које ће наступити Београдско драмско позориште са представом „Мала трилогија смрти“ Елфриде Јелинек, у режији Небојше Брадића и Биг бенд РТС уз гостујућу етно певачицу – Биљану Крстић (Блиц).
Ледени човек из долине Оц преживео напад стрелама — Оци, 5.000 година стар човек пронађен у леду, преживео је напад стрелама у леђа, након чега су га припадници ривалских племена пребили до смрти неколико дана касније, закључили су научници, пренео је "Телеграф" (Блиц).

23. јануар 2009.
Да ли смо дужни Растку Немањићу — Потребно је разликовати тројицу Сава. Првог, који је историјска личност и чија је делатност добро документована. Другог, који је свети Сава из митова: учитељ, путник и пастир вукова. И трећег, који је симбол српске независности тј. просветне аутономије (Борба).

20. јануар 2009.
Откривено највеће праисторијско гробље у Шпанији — Археолошка ископавања код Мурсије, на југоистоку Шпаније, открила су највеће преисторијско гробље у тој земљи, саопштила је данас регионална влада (извор).

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported