Историјска библиотека у јавности
7sa5lve

Овде се налазе белешке о јавним наступима и медијским појављивањима Историјске библиотеке…

Историјска библиотека на сајту iSerbia

29 Mar 2016 20:11

Сајт младих iSerbia објавио је чланак о нашој акцији Позајмите глас Историјској библиотеци. Након објављивања чланка, пристигао нам је поприличан број врло лепих снимака. На крају чланка, iSerbia позива своје читаоце да се придруже акцији и овим путем желимо да им се захвалимо, како уредништву сајта iSerbia, тако и његовим читаоцима.

Издвојићемо део који нас је посебно обрадовао из овог чланка:

Мојим колегама, које имају оштећење вида, као и мени, би много значило када бисмо имали сву неопходну литературу у електронском издању. Како због финансијског стања нисмо баш сви у могућности да књиге адаптирамо на Брајеву азбуку, Сами смо приморани да се сналазимо. Историјска библиотека је за мене пријатно изненађење и од велике помоћи у учењу - у разговору за наш портал, изјавила је Дејана С., студенткиња Филолошког факултета у Београду.

Текст у целости може се прочитати на овом линку.

Сећања Великог рата, вредности и морал

27 Apr 2014 14:16

foto

У уторак, 23. априла у кући краља Петра I на Сењаку одржана је трибина „Сећања Великог рата, вредности и морал“. Један од предавача био је и један од уредника и оснивача Историјске библиотеке, дипл. историчар Урош Миливојевић.

Трибину посвећену обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, отворила је Александра Колаковић, докторанд историје. Александра је говорила о стању међу српском интелигенцијом, њиховим активностима на пољу науке, политике и књижевности, на крају 19. и почетку 20. века. Направила је и мали осврт на догађаје који су претходили избијању Великог рата. Жељко Петровић, географ и туристички водич, интерпретирао је говоре немачког фелдмаршала фон Макензена и српског мајора Драгутина Гавриловића из 1915. године. Потом је Урош Миливојевић, уз помоћ одабраних ратних фотографија, дочарао неке од кључних момената овог веома значајног догађаја у светској и српској историји, почевши од сарајевског атентата, преко албанске голготе, Крфа, до интересантних фотографија које приказују знамените српске личности.

Након предавања, отпочела је дискусија о моралним вредностима Срба тог времена. Предавачи су одговарали на питања о правима жена и њиховом учешћу у рату; споменути су и странци који су несебично притекли српском народу у помоћ.

Излагање на научном скупу

26 May 2013 17:21

Сигурно се сећате да смо у септембру 2011. године учествовали на научном скупу који је организовао Филолошки факултет у Београду, а на коме се говорило о дигитализацији културне и научне баштине. Овде у целости преносимо излагање Милоша Милојевића који је учествовао у научном програму скупа у име Историјске библиотеке.

Креативни и дигитални дијалог са историографијом: пример сајта Историјска библиотека (ПДФ)

Историјска библиотека на телевизији

13 Oct 2012 18:29

Сасвим случајно, данас сазнадосмо да смо се појавили на нишкој телевизији Belle Amie, у рубрици Сајт дана. Погледајте снимак који је та телевизија окачила на Јутјуб.

Историјска библиотека у уџбеницима

13 Oct 2012 17:57

istorija-7-razred.jpg

Ово је мало бајата вест, али никако да стигнемо да напишемо белешку.

Негде почетком ове године сазнали смо да се Историјска библиотека нашла међу сајтовима које аутори уџбеника за историју за 7. разред препоручују оним ученицима који желе да прошире своја знања о одређеним историјским темама, у рубрици За оне који желе да знају више.

Ради се о уџбенику аутора Чедомира Антића и Мирјане Бонџић, издатом ове године у издању Логоса из Београда. Препорука се понавља на крају три наставне теме које се баве националном историјом, и то: II) Српски народ од 16. до 18. века; IV) Србија и Балкан у 19. веку; и V) Српске земље, народ и суседи.

Захваљујемо се ауторима уџбеника на указаном поверењу.

ИБ у Годишњаку за друштвену историју

13 May 2012 15:48

У последњем броју Годишњака друштвене историје које издаје Историјски архив из Београда, у одељку Прикази сајтова који уређује Слободан Мандић, дата је врло повољна рецензија Историјске библиотеке. Пошто је овај број Годишњака посвећен Византији, специјална пажња била је поклоњена садржајима Библиотеке са византијском тематиком. Преносимо у целости текст рецензије:

У оквиру Историјске библиотеке, интернет енциклопедије на српском језику, поред других и веома квалитетних текстова из области политичке, војне и историје књижевности, могу се пронаћи и чланци посвећени историји Византије и византологији. Поред одредница везаних за политичку историју, који су нанизани у рубрици Византијско царство, претражујући сајт путем тагова наилазимо и на текстове посвећене византијским историчарима, византолозима и изворима за историју Византије. Занимљиво је да се на сајту налази и Речник византијских титула, али је нерегистрованим корисницима онемогућен приступ. Требало би скренути пажњу да је ту обимну библиотеку могуће претраживати према неколико критеријума: задате речи, садржаја, азбучног реда, категорије, тагова. Важно је напоменути и да је ова библиотека иако у неким деловима обогаћена популарним рубрикама (Занимљивост дана, Да ли сте знали, Из штампе…), веома озбиљно и научно утемељена, а то се види у великом броју извора и научне литературе који су коришћени у њеном креирању, што је ретка појава у нашем сајбер простору. Због свега тога уредницима Историјске библиотеке (Урош Миливојевић, Милош Милојевић, Наташа Пешић) треба честитати на добро замишљеној и реализованој идеји.

Линк (страна 104)

Историјска библиотека на научном скупу

20 Sep 2011 16:25

header.jpg

Историјска библиотека, на позив организатора, прихватила је учешће на 11. Међународној научној конференцији о дигитализација културне и научне баштине, универзитетским репозиторијумима и учењу на даљину, коју организује Филолошки факултет у Београду. Конференција ће бити одржана од 30. септембра до 2. октобра 2011. године.

У име Историјске библиотеке 30. септембра 2011. у 18.15 говориће члан нашег Уредништва, Милош Милојевић, историчар, о нашим искуствима при писању за наш сајт, о техничким и другим проблемима на које смо наилазили приликом стварања нашег места под сунцем на интернету.

Овде се може видети листа са именима учесника скупа као и темама о којима ће говорити.

Историјска библиотека на Б92

01 Apr 2011 14:16

Данас је на сајту Б92 у одељку о култури изашао чланак о електронском издаваштву у коме је један од саговорника била и Историјска библиотека. Ево дела интервјуа који се односи на нас:

Историја онлајн

b92.jpg

Б92: Иако оно чиме се баве творци Историјске библиотеке није е-књига у класичном смислу, овај сајт је добар пример како би на интернету изгледала историјска енциклопедија. Ипак, интернет има своје “специфичности“ када су у питању садржаји који баратају чињеницама: то је, погађате – непоузданост. Један од оснивача сајта Урош Миливојевић тврди да је управо ово разлог настанка овог сајта.

ИСБИ: Историјска библиотека је настала пре три године. Тада смо дошли на идеју да треба обогатити садржај интернета на српском језику историјским текстовима базираним на стручној литератури. Хтели смо да на тај начин бар мало ублажимо утицај сајтова са псеудоисторијском садржином којих је српски интернет, нажалост, препун. Нисмо одмах знали како ће изгледати структура сајта, али смо били сигурни у једно: сваки текст, какве год садржине да буде, мора бити референциран стручном литературом признатом у научним круговима наше земље и ван ње (један од сајтова који нам је по својој озбиљности и документованости био узор је Roman Emperors). Знамо да студенти историје често посећују наш сајт и користе га као извор информација и драго нам је због тога.

Б92: Овакав историјски сајт не подсећа превише на уџбенике из историје. Ту се налазе појединачни текстови: од ,,Одевања Срба у Хабзбуршкој монархији”, до анегдота попут ,,Марко Краљевић у љубавном троуглу” и занимљивости из историје уметности ( ,,Ван Гог: Сунцокрети”). Ко су сада њени читаоци?

ИСБИ:Међу њима има професионалних историчара, али такође и људи који нису загрижени љубитељи историје, већ особе које једноставно воле да сазнају нешто ново. Зато имамо анегдоте које су занимљиве сваком: и онима који заиста воле историју, и онима који само воле да прочитају нешто занимљиво док пију ујутро кафу или се поподне одмарају после ручка и “прелиставају” интернет као што су се некад прелиставале новине. Доста пажње привлаче и кратки текстови, прво зато што су кратки, а друго зато што обрађују занимљиве цртице из историје о људима, догађајима и појавама.

Да ли је привлачнија?

Б92: Е-књига не може да пружи ужитак држања или мирисања листова када је први пут отворите. Али, ни класична књига не може омогућити да, на пример, кликнете на слику и прочитате причу о њој. И још понешто:

ИСБИ: Неупоредиво се брже и лакше долази до информације. Важна ствар је и да су виртуелна издања неупоредиво динамичнија: садржај сајта је стално у покрету, није једном за свагда запечаћен, стално се проширује и увек има нешто ново да се види и прочита. То ствара константну заинтересованост код публике, додуше, и велику одговорност за уреднике. Пошто ми сматрамо да знање не треба плаћати, да оно треба да буде приступачно свакоме, наши су садржаји, уз поштовање лиценце, потпуно бесплатни, каже Урош Миливојевић из Историјске библиотеке.

Интегралну верзију интервјуа можете видети на сајту Б92/Култура.

Историјска библиотека у Свету компјутера

24 Jun 2010 18:38

Због промене начина вођења дневника, свe белешке унете пре 24. јуна 2010. су премештене, тако да датум ове белешке показује датум кад је белешка премештена, а не кад је унета. Реални датум ове белешке је 9. мај 2010.

38alklt

Најновији број Света компјутера пише:

Учење од учитељице живота (према латинској изреци) може бити вишеструко корисно, ако ни због чега другог, онда ради спречавања понављања грешака начињених у прошлости. Представљамо вам можда најбољу енциклопедију историје која се може наћи на домаћем вебу, препуну квалитетних текстова који порекло воде из већег броја књига познатих домаћих и светских историчара. Поред тога, на страницама Историјске библиотеке могу се наћи интересантни чланци из дневне штампе и других медија, повећи број документарних филмова, итд.

Свет компјутера, бр. 5, 2010.

Веома смо срећни због овако добре рецензије, и трудићемо се да и убудуће будемо још бољи…

Историјска библиотека у новинама!!!

24 Jun 2010 17:45

Због промене начина вођења дневника, свe белешке унете пре 24. јуна 2010. су премештене, тако да датум ове белешке показује датум кад је белешка премештена, а не кад је унета. Реални датум ове белешке је 21. фебруар 2009.

Историјска библиотека је недавно имала свој први наступ у јавним гласилима — Борба је објавила чланак у коме је један од наших уредника поводом Дана светог Саве говорио о овом значајном српском просветитељу:

Историчар Урош Миливојевић, уредник веб-сајта Историјска библиотека, сматра да је „у погледу школске славе важнија Савина аутоматска препознатљивост него конкретно познавање ко је он био у ствари". Ученици који на приредбама рецитују песме и легенде о светом Сави (неке заиста народне, али и оне из маште појединих аутора) у школама не проучавају светог Саву као човека његовог времена, познатијег као мрачни Средњи век.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported