Дневник Историјске библиотеке/Архива 2011

Статистике за децембар

02 Jan 2012 13:20

Током децембра настављен је раст посећености Историјске библиотеке. Имали смо 14.629 посета и 33.127 учитаних страница, што је 22,79% више посета и 4,95% више учитаних страница у односу на претходни месец. Додуше, известан пад доживео је број учитаних страница по посети што можемо да забележимо као негативан тренд. Скок смо доживели и у односу на децембар 2010. године: имали смо 50,23% више посета и 20,58% више учитаних страница. Током децембра најчитанији је био чланак о Сулејману Величанственом док је најчитанији кратак чланак такође о теми повезаној са овим османским владарем, тачније о његовом љубавном животу — Љубав закон мења. У децембру објавили смо два нова чланка:

 1. Јован VI Кантакузин
 2. Веруј или ћу те убити (књига)

Чланак о византијском цару Јовану VI Кантакузину уврстили смо међу препоручене чланке, док се други објављени чланак односи на историјску монографију која сагледава како су крсташи гледали на различите источњачке народе. Током децембра добили смо и један кратак чланак — француски научници и стварање Југославије, који сагледава како су француски интелектуалци разумели овај процес и под којим утицајима су била формирана њихова гледишта.

Нашу страницу на Фејсбуку до почетка јануара 2012. године прати 5.950 љубитеља историје а налог на Твитеру 32 корисника.

Статистике за новембар

01 Dec 2011 21:13

У новембру направили смо значајне помаке у односу на претходни месец — Историјска библиотека је имала 11.914 посета и 31.564 учитане странице. То је 19,25% посета и 18,70% учитаних страница више него претходног месеца што наставља тренд раста који је почео у септембру. Такође је приметан раст у односу на новембар претходне године: имамо 27,16% више посета и 16,13% више учитаних страница. Најчитанији чланак током новембра био је чланак о светом Сави док је најчитанији кратак чланак као и претходног месеца Легендарна биографија Марка Краљевића. У новембру смо објавили три нова чланка:

 1. Мировна нота Бенедикта XV (1917)
 2. Огледи из српске књижевности (књига Јована Деретића)
 3. Етиде из старе српске књижевности

Један од ових чланака, о мировној ноти Бенедикта XV, уврстили смо међу препоручене чланке. Друга два чланка су о књижевноисторијским делима и још један су допринос бољем представљању дела истакнутог српског историчара књижевности Јована Деретића на Историјској библиотеци. Током новембра добили смо и два нова кратка чланка — један се односи на љубавна писма у делима Јакова Игњатовића и књижевне узоре који су их обликовали а други је о средствима у политичком делању митрополита Василија Петровића.

Током новембра стигли смо до бројке 160.000 посетилаца. Такође, наша страница на Фејсбуку окупила је до краја новембра 5.838 љубитеља историје док наш налог на Твитеру прати 28 корисника што је чак десет нових пратилаца у односу на претходни месец.

Статистике за октобар

04 Nov 2011 12:50

У октобру је Историјска библиотека имала 9.991 посету и 26.591 учитану страницу, што је 24,48% посета, односно 14,38% учитаних страница више него претходног месеца. Најпосећенији чланак био је Стара српска књижевност, док је најчитанији кратак чланак био Легендарна биографија Марка Краљевића. Током октобра добили смо свега три нова чланка, о три историчарима који су писали махом о историји Црне Горе и о југословенској војној историји:

 1. Јован Томић
 2. Марко Драговић
 3. Мишо Лековић

Такође смо добили чак четири нових кратких чланака, који су тематски врло разноврсни. У питању су текстови: о једном помало морбидном обичају прављења пехара од противникове лобање, врло присутном међу народима током старог и средњег века, о једном цару који је био приморан да се скрива у мочвари, као и два са темама из југословенске историје — о концепту југословенске књижевности код Павла Поповића и o односу Милована Ђиласа према српској политичкој емиграцији. До краја октобра наша страница на Фејсбуку има 5.739 чланова а налог на Твитеру прати 18 корисника.

Статистике за септембар

02 Oct 2011 19:01

Током септембра, како то обично бива после жарких летњих месеци, скаче посећеност Историјске библиотеке. У септембру забележили смо 8.026 посета и 23.247 учитаних страница. То је 46,38% више посета него претходног месеца и 17,90% више учитаних страница. Додуше, известан пад је доживео број учитаних страница по посети (читавих 19,45%). Најчитанији чланак током септембра био је чланак о светом Сави док је најчитанији кратак чланак, као и претходног месеца, Љубав мења законе, о односу између Сулејмана Величанственог и Рокселане. Током септембра добили смо седам нових чланака:

 1. Мирчета Ђуровић
 2. Миодраг Рајичић
 3. Лазар Ракић
 4. Миомир Дашић
 5. Божидар Шекуларац
 6. Андрија Лаиновић
 7. Видо Латковић

Током септембра добили смо и два нова кратка чланка: један о утицају Бајрона на Лазу Костића и други о улози Милици Николајевне Романов у дипломатији њеног оца, краља Николе. До краја септембра нашу страницу на Фејсбуку прати 5.595 љубитеља историје а налог на Твитеру 16 корисника.

У септембру смо такође представили рад Историјске библиотеке на научном скупу 11. Међународној научној конференцији о дигитализација културне и научне баштине, универзитетским репозиторијумима и учењу на даљину о чему више детаља можете прочитати у ранијој белешци.

Историјска библиотека на научном скупу

20 Sep 2011 16:25

header.jpg

Историјска библиотека, на позив организатора, прихватила је учешће на 11. Међународној научној конференцији о дигитализација културне и научне баштине, универзитетским репозиторијумима и учењу на даљину, коју организује Филолошки факултет у Београду. Конференција ће бити одржана од 30. септембра до 2. октобра 2011. године.

У име Историјске библиотеке 30. септембра 2011. у 18.15 говориће члан нашег Уредништва, Милош Милојевић, историчар, о нашим искуствима при писању за наш сајт, о техничким и другим проблемима на које смо наилазили приликом стварања нашег места под сунцем на интернету.

Овде се може видети листа са именима учесника скупа као и темама о којима ће говорити.

Статистике за август

03 Sep 2011 16:03

Ни током августа на Историјској библиотеци није била сезона одмора. Добили смо неколико интересантних новитета, а и параметри посећености указују да се ситуација мења набоље у односу на претходни месец. Током августа имали смо 5.483 посете током којих је учитано 19.717 страница. Током августа најчитанији чланак био је Сулејман I Величанствени, што је већ други месец да је на првом месту по читаности чланак о једном османском султану (током јула то је био чланак о Бајазиту I). Најчитанији кратак чланак насловљен као Љубав мења закон, има сличну тематику као и најчитанији чланак, и укратко говори о односу Сулејмана и Рокселане. Током августа добили смо пет нових чланака, један о интересантној античкој теми док су други наставак прошломесечног писања о црногорским историчарима и историчарима који су писали о црногорској историји:

 1. Виријатов устанак
 2. Јагош Јовановић
 3. Радоман Јовановић
 4. Јевто Миловић
 5. Новак Ражнатовић

Чланак о Виријатовом устанку уверстили смо међу препоручене чланке и већ првих дана по објављивању ушао је међу десет најчитанијих чланака претходног месеца. Током августа добили смо и један кратак чланак Винчаница, пут измишљење традиције, где је приказан пут идеје о винчанском писму од превазиђене научне хипотезе до квазинаучне теорије. До почетка септембра наша страница на Фејсбуку има 5.506 чланова, љубитеља историје. На Фејсбуку смо такође наставили да готово свакодневно објављујемо историјске занимљивости а планирамо да у наредном периоду уведемо и нове акције са садржајима Историјске библиотеке. Наш налог на Твитеру сада прати дванаест користиника.

Статистике за јул

02 Aug 2011 12:52

Овај јул је показао оно на шта су указивали и бројни други параметри а то је да дугорочно посматрано посећеност и читаност Историјске библиотеке расту. Тако смо током јула имали 5.345 посета и 21.537 отворених страница што је 20,65% више посета односно 30% више учитаних страница него у јулу претходне године. Најчитанији чланак током јула био је један новитет, препоручени чланак о османском султану Бајазиту I. Најчитанији кратак чланак су заборављени Обилићи. Током јула добили смо тринаест нових чланака, од којих се највећи број односи на историчаре који су писали о Црној Гори:

 1. Бајазит I
 2. Мило Вукчевић
 3. Вид Вукасовић-Вулетић
 4. Сенка Бабовић-Распоповић
 5. Радослав Распоповић
 6. Алексеј Олесницки
 7. Љубомир Дурковић-Јакшић
 8. Димитрије Вујовић
 9. Бранко Павићевић
 10. Историја Црне Горе (књига)
 11. Петар И. Поповић
 12. Ђоко Пејовић
 13. Томица Никчевић

Током јула добили смо такође два нова кратка чланка: Политичко у Доситејевим Баснама и Српска епика у Хегеловој Естетици као и списак дела Милована Видаковића чиме смо са два обимна чланка и овим списком заокружили приказ живота и дела овог писца. Наша страница на Фејсбуку достигла је број од 5.397 љубитеља историје. Такође смо отворили и налог на Твитеру који сада прати десет корисника овог сервиса.

Статистике за јун

02 Jul 2011 12:44

Јун је био специјалан месец за нас: дошли смо до неколико округлих бројева када су у питању неки важни параметри сајта, као на пример 500-ти јубиларни чланак или 140.000 посетилаца од кад пратимо статистике. У јуну смо гледано по месецима објавили највише нових чланака у овој години, чак 14, од којих су неки о врло занимљивим личностима, каo нпр. Хавријил Костелник или две кћерке кнеза Лазара, Драгана и Теодора, а у плану су и чланци о преостале три кћерке. Најчитанији чланак током јуна био је онај о старој српској књижевности док је најчитанији кратак чланак један новитет, о одјеку Везува на Балкану 1631. године. Као што смо већ напоменули, током јуна добили смо четрнаест нових чланака:

 1. Хавријил Костељник
 2. Бедба
 3. Сок (правни термин)
 4. Драгана, ћерка кнеза Лазара
 5. Теодора, ћерка кнеза Лазара
 6. Челник
 7. Драган Богетић
 8. Јарослав Шидак
 9. Милић Милићевић
 10. Ана Столић
 11. Грга Новак
 12. Андреј Митровић
 13. Војвода Крајмир
 14. Јован Владимир

Међу препоручене чланке уврстили смо чланак о Јовану Влаидмиру, владару Дукље и светитељу. Током маја добили смо четири нова кратка чланка: У противничкој војној опреми, Одјек Везува на Балкану, Рани спомени презимена Мрњавчевић и Заборављени Обилићи. Интересантно је да су четири нова кратка чланка истовремено и четири најчитанија кратка чланка током јуна. Наша страница на Фејсбуку на крају јуна је имала 5.275 чланова. Што се тиче осталих послова, наставили смо да се бавимо техничким побољшањима како би заокружили темељну промену изгледа сајта коју смо спровели у мају, а истовремено припремамо новитете за које верујемо да ће вам бити интересантни. Што се статискике тиче, у јуну је Историјска библиотека имала 7.216 посета и 25.814 учитаних страница. Време проведено на сајту и број учитаних страница по посети забележили су благи раст. Интересантно је да смо у односу на јун 2010. имали 11,77% мање посета али и 37,79% више учитаних страница.

Статистике за мај

02 Jun 2011 18:32

Месец мај пре свега се може означити као месец различитих техничких новитета и промена које су знатно промениле и изглед сајта и његово функционисање. Ипак, пре него што се осврнемо на ове новитете позабавићемо се уобичајним статистикама: у мају је Историјска библиотека забележила 8.438 посета и 29.973 учитаних страница што је за 4,23% мање посета односно 3,55% мање учитаних страница него претходног месеца. Благи раст и даље бележи број учитаних страница по посети. Како је прошлогодишњи мај све до јануара ове године био најуспешнији месец по посећености за Историјску библиотеку не чуди што је пад забележен у односу на прошлогодишњи мај и то 33,40% мање посета али и 2,88% више учитаних страница што ипак указује и на битне квалитативне помаке. Најчитанији овомесечни чланак је о светом Сави док је најчитанији кратак чланак о лажном Словенству цара Јустинијана. Током маја добили смо једанаест нових чланака:

 1. Славко Мијушковић
 2. Божидар Прокић
 3. Примери књижевности и језика старога и српско-словенскога
 4. Први основи словенске књижевности (књига)
 5. Улијари
 6. Бан Борић
 7. Унча
 8. Бан (титула)
 9. Грегор Чремошник
 10. Новица Б. Ракочевић
 11. Баштићи

Чланак о бану Борићу, који уједно представља и преглед ране историје средњовековне Босне, увршћен је међу препоручене чланке Историјске библиотеке. Током маја добили смо и два кратка чланка: један о лажном Словенству цара Јустинијана који је у текућем месецу постао и најчитанији кратак чланак док је други о храбрим браниоцима Јегра. Наша страница на Фејсбуку досегла је број од 5.118 чланова па ће тако мај за Историјску библиотеку остати упамћен и као месец када смо прешли број од 5.000 чланова. Што се тиче техничких новина оне се могу поделити у визуелне, концептуалне и техничке. Те промене најбоље се уочавају на насловној страници која је добила потпуно ново рухо. Промењено је заглавље, распоред боја што је, чини нам се, значајно освежење и побољшање визуелног идентитета библиотеке. Распоред елемената на насловној страници је промењен како би се прилагодили новим концептуалним решењима. Наиме, укинут је избор за анегдоту недеље а уместо тога смо увели занимљивост дана, што је наишло на повољан пријем код наших читалаца. Уместо анегдоте недеље сада ће се на насловној страници мењати четири различите анегдоте месечно које се насумично смењују што ће повећати динамичност насловне странице. Такође је промењен и фонт сајта што је на граници између визуелних и техничких новитета. Што се тиче разних техничких промена оне се углавном односе на лакше уређивање сајта.

Статистике за април

01 May 2011 07:35

Током априла Историјска библиотека је доживела благи пад посећености у односу на претходни месец. Наиме, током априла имали смо 8.811 посета током којих је учитано 31.077 страница, што је чак 18,70% мање посета него у марту али је притом број учитаних стрнаица благо порастао за 1,51%. То истовремено значи да је значајно порастао број учитаних страница по посети, за чак 26,28%. Такође бележимо раст у односу на исти месец претходне године. У односу на април 2010. број посета је скочио за 39,48% а број учитаних страница за 45,98%. Најчитанији чланак овог месеца је онај о српском краљу и цару Стефану Душану, што је први пут од почетка године да на првом месту по читаности није чланак о светом Сави. Најчитанији кратак чланак је легендарној биографији Марка Краљевића. Током априла добили смо једанаест нових чланака:

 1. Законик Стефана Душана цара српског (друго Новаковићево издање)
 2. Матије Властара синтагмат, издање Стојана Новаковића
 3. Законик Стефана Душана цара српског (прво Новаковићево издање)
 4. Милутин Јакшић
 5. Драгослав Јанковић
 6. Јован Васиљевић
 7. Зли дани
 8. Луновник
 9. Златоуст
 10. Златоструј
 11. Георгије Магарашевић

Чланак о Георгију Магарашевићу увршћен је међу препоручене чланке Историјске библиотеке. Током априла добили смо и тру нова кратка чланка са врло разноврсном тематиком: Египатски календар, Американаци, српски добровољци и Словенски тројански коњ. Наша страница на Фејсбуку достигла је број од 4.928 чланова. Такође, током априла увели смо низ техничких новина које превасходно олакшавају уређивање сајта а са друге стране започели смо промене насловне странице које ће, надамо се, резултирати новим и бољим изгледом Историјске библиотеке.

Историјска библиотека на Б92

01 Apr 2011 14:16

Данас је на сајту Б92 у одељку о култури изашао чланак о електронском издаваштву у коме је један од саговорника била и Историјска библиотека. Ево дела интервјуа који се односи на нас:

Историја онлајн

b92.jpg

Б92: Иако оно чиме се баве творци Историјске библиотеке није е-књига у класичном смислу, овај сајт је добар пример како би на интернету изгледала историјска енциклопедија. Ипак, интернет има своје “специфичности“ када су у питању садржаји који баратају чињеницама: то је, погађате – непоузданост. Један од оснивача сајта Урош Миливојевић тврди да је управо ово разлог настанка овог сајта.

ИСБИ: Историјска библиотека је настала пре три године. Тада смо дошли на идеју да треба обогатити садржај интернета на српском језику историјским текстовима базираним на стручној литератури. Хтели смо да на тај начин бар мало ублажимо утицај сајтова са псеудоисторијском садржином којих је српски интернет, нажалост, препун. Нисмо одмах знали како ће изгледати структура сајта, али смо били сигурни у једно: сваки текст, какве год садржине да буде, мора бити референциран стручном литературом признатом у научним круговима наше земље и ван ње (један од сајтова који нам је по својој озбиљности и документованости био узор је Roman Emperors). Знамо да студенти историје често посећују наш сајт и користе га као извор информација и драго нам је због тога.

Б92: Овакав историјски сајт не подсећа превише на уџбенике из историје. Ту се налазе појединачни текстови: од ,,Одевања Срба у Хабзбуршкој монархији”, до анегдота попут ,,Марко Краљевић у љубавном троуглу” и занимљивости из историје уметности ( ,,Ван Гог: Сунцокрети”). Ко су сада њени читаоци?

ИСБИ:Међу њима има професионалних историчара, али такође и људи који нису загрижени љубитељи историје, већ особе које једноставно воле да сазнају нешто ново. Зато имамо анегдоте које су занимљиве сваком: и онима који заиста воле историју, и онима који само воле да прочитају нешто занимљиво док пију ујутро кафу или се поподне одмарају после ручка и “прелиставају” интернет као што су се некад прелиставале новине. Доста пажње привлаче и кратки текстови, прво зато што су кратки, а друго зато што обрађују занимљиве цртице из историје о људима, догађајима и појавама.

Да ли је привлачнија?

Б92: Е-књига не може да пружи ужитак држања или мирисања листова када је први пут отворите. Али, ни класична књига не може омогућити да, на пример, кликнете на слику и прочитате причу о њој. И још понешто:

ИСБИ: Неупоредиво се брже и лакше долази до информације. Важна ствар је и да су виртуелна издања неупоредиво динамичнија: садржај сајта је стално у покрету, није једном за свагда запечаћен, стално се проширује и увек има нешто ново да се види и прочита. То ствара константну заинтересованост код публике, додуше, и велику одговорност за уреднике. Пошто ми сматрамо да знање не треба плаћати, да оно треба да буде приступачно свакоме, наши су садржаји, уз поштовање лиценце, потпуно бесплатни, каже Урош Миливојевић из Историјске библиотеке.

Интегралну верзију интервјуа можете видети на сајту Б92/Култура.

Статистике за март

01 Apr 2011 11:18

У марту Историјска библиотека је прославила трећи рођендан, али по параметрима посећености март није био слављенички месец. Током марта имали смо 10.838 посета и 30.615 учитаних страница. У односу на кратки фебруар имали смо 2,09% више посета и 0,45% мање учитаних страница. Ипак ако овај март упоредимо прошлогодишњим можемо да будемо задовољни јер смо имали 9,64% више посета и 39,50% више учитаних страница, што начи да је порастао и број учитаних страница по посети, што је врло значајан параметар за процену читаности Историјске библиотеке. Као и претходна два месеца ове године најчитанији чланак је био чланак о светом Сави док је најчитанији кратак чланак онај о Марку Краљевићу у српском народном предању. Током марта добили смо девет нових чланака:

 1. Одевање Срба у Хабзбуршкој монархији 18. века
 2. Марко Вего
 3. Херман Вендел
 4. Ђорђе Борозан
 5. Јован Бојовић
 6. Василије-Венијамин Бороцки
 7. Момчило Зечевић
 8. Стојан Бошковић
 9. Споменици србски

Један од овомесечних чланака, о одевању Срба у Хабзбуршкој монархији у 18. веку увршћен је међу препоручене и већ се нашао међу десет најчитанијих чланака у марту. Такође смо добили и четири нова кратка чланка, сва са средњовековном тематиком: Богумили у Београду у 15. веку, Урбан и Василевс, Немањићи и црква Светог Николе у Барију и Луј IX Свети у крсташком походу. Читаност кратких чланака задржала је прошломесечни ниво од нешто више од 14% укупно учитаних страница. Наша страница на Фејсбуку достигла је број од 4.815 љубитеља историје.

Трећи рођендан...

05 Mar 2011 10:28

Драги наши читаоци!

torte1.jpg

Данас, 5 марта, Историјска библиотека слави свој трећи рођендан. Од марта 2008, десило се много тога — кад смо почињали, све је било помало стихијски и нисмо имали јасну идеју како желимо да овај сајт изгледа, знали смо само једно — да желимо да пишемо о историји. Временом, идеје су се полако искристалисале и форма коју сајт сад има, полако је испливала на површину. Имамо за сваког понешто — за оне који желе да се подробније упознају с историјским темама, имамо чланке, као и документарне филмове чији су аутори најпознатије светске телевизијске куће — Би-Би-Си или Хистори ченел. Али и они који немају времена да читају дуге текстове, имамо кратке чланке, у којима се обрађују занимљиве цртице о историјским личностима, догађајима, феноменима, не само из политичке, већ и из историје уметности или књижевности. Ту су и Занимљивости, Вести из штампе, у којима наводимо најновије вести из области историје, уметности, културе и археологије на које наиђемо у новинама, а ту је и цитат месеца. И наравно, ту је свакако и недељни избор читалаца, кратка прича коју бирају наши другари који нас прате на нашем профилу на Фејсбуку.

Но нису нам се само садржаји проширили. За ове три године, добили смо и још неколико врло вредних и стручних чланова из чијег пера су изашли неки веома интересантни чланци. Искоришћавамо прилику да им се искрено и из свег срца захвалимо на труду и доброј вољи, као и ентузијазму и стручности које су уложили у Историјску библиотеку.

И на крају, хвала и свима вама што нас читате и што нас својим коментарима усмеравате на нашем путу који смо предузели пре три године. Надамо се да ћемо још пуно година провести заједно и да ћемо бити сваке године све лепши, све бољи и све бројнији.

Срдачан поздрав,
Уредништво Историјске библиотеке

ПС: Ако желите да сазнате ко нам је поклонио ову предивну чоколадну торту, кликните на слику… :)

Статистике за фебруар

01 Mar 2011 18:48

Током фебруара Историјска библиотека је имала 10.616 посета током којих је учитано укупно 30.753. Није зачуђујуће што смо током фебруара имали мање посета него претходног месеца, јер је јануар био изузетно добар месец по посећености а и фебруар је најкраћи месец. У фебруару смо имали 44% мање посета и 33,67% мање учитаних страница. Ипак у поређењу са фебруаром 2010. године приметан је значајан пораст посећености: број посета је већи за 34,13% а број учитаних страница 28,82%. Најчитанији чланак током фебруара био је чланак о светом Сави док је најчитанији кратак чланак један новитет, анегдота о љубавној авантури краља Марка коју је једним записом од заборава сачувао дијак Добре. Током фебруара наш сајт је добио и три нова чланка:

 1. Емил Борхграв
 2. Радомир Богдановић
 3. Војислав Богићевић

Поред ових, завршених, током фебруара смо радили на низу нових текстова, а верујемо да ће неки од њих у скорије време бити презентовани. Такође смо добили и две нове анегдоте, једну о запису дијака Добре о љубавној авантури Марка Краљевића а друго о дефанзивној француској војној доктрини између два светска рата. Захваљујући избору за анегдоту недеље који одржавамо на нашој Фејсбук страници читаност анегдота односно кратких чланака досегла је 14,04% укупног броја учитаних страница. До почетка марта на нашој Фејсбук страници придружило се 4.716 љубитеља историје.

Статистике за јануар — месец рекорда

01 Feb 2011 08:03

Током јануара посећеност Историјске библиотеке је неколико пута премашивала досадашње рекорде, па отуда и овакав наслов ове белешке. Током јануара имали смо укупно 14.643 посетилаца, односно 19.047 посета и чак 46.364 учитаних страница. У односу на претходни месец број посетилаца је током јануара скочио за 97,37%, број посета за 95,59% а број учитаних страница за 68,77%. До сада је најуспешнији месец био мај 2010. године а у односу на овај месец у јануару је било 34,66% више посетилаца, 50,33% посета и 59,14% учитаних страница. Рекордни дан по посећености Историјске библиотеке до сада је био 25. јануар 2010. године са 869 посетилаца, 970 посета и 1.858 учитаних страница. Овај рекорд смо у четири наврата премашивали овог јануара и то 23 (1.075 посетилаца, 1.231 посета и 2.751 учитана страница) , 24. (1.387 посетилаца, 1.538 посета и 2.808 учитаних страница) и 25. јануара (1.779 посетилаца, 1.980 посета и 3.387 учитаних страница). Висок број учитаних страница имали смо и од 18. до 20. јануара и неколико дана после 25. јануара (26. јануара на пример 2.451 учитаних страница). Интересантно је да је и сада дан рекордне посећености 25. јануар. Најчитанији чланак током јануара био је о светом Сави који је отваран укупно 9.760 пута док је најчитанији кратак чланак о необичним именима кроз историју. Посећеност кратких чланака или анегдота у односу на прошли месец је готово удвостручена што свакако има везе са обнављањем избора за анегдоту недеље на нашој Фејсбук страници.

Током јануара Историјска библиотека је добила једанаест нових чланака:

 1. Петар Текелија
 2. Јанчићева буна
 3. Жофроа де Вилардуен
 4. Александар Форишковић
 5. Критовул са Имброса
 6. Фердо Чулиновић
 7. Славко Гавриловић
 8. Српско војно племство у Војној граници 18. века
 9. Душко М. Ковачевић
 10. Бариша Крекић
 11. Никола Шкеровић

Међу новим чланцима чак три су сврстани међу препоручене. У питању су чланци: Петар Текелија, Српско војно племство у Војној граници 18. века и Жофроа де Вилардуен. Током јануара смо добили и пет нових анегдота: о добошару из Брука, Ахмеду Зогуу у југословенској штампи, сарадњи Исидоре Секулић са Српским књижевним гласником, младалачким изгредима Димитрија Давидовића и херојским гестом кнеза из породице Рашковић. Наша страница на Фејсбуку достигла је број од 4.613 чланова.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported