Дневник Историјске библиотеке

Архива: 2008 ~ 2009 ~ 2010 ~ 2011 ~ 2012 ~ 2013 ~ 2014 ~ 2015 ~ 2019

y93an2k

Овде записујемо белешке из живота Историјске библиотеке, да би поједини битни догађаји остали забележени и да се не би заборавили, као и најновије вести у вези са деловањем нашег сајта. Надамо се да ће бити занимљиво и вама, колико и нама…

Историјска библиотека на сајту iSerbia

29 Mar 2016 20:11

Сајт младих iSerbia објавио је чланак о нашој акцији Позајмите глас Историјској библиотеци. Након објављивања чланка, пристигао нам је поприличан број врло лепих снимака. На крају чланка, iSerbia позива своје читаоце да се придруже акцији и овим путем желимо да им се захвалимо, како уредништву сајта iSerbia, тако и његовим читаоцима.

Издвојићемо део који нас је посебно обрадовао из овог чланка:

Мојим колегама, које имају оштећење вида, као и мени, би много значило када бисмо имали сву неопходну литературу у електронском издању. Како због финансијског стања нисмо баш сви у могућности да књиге адаптирамо на Брајеву азбуку, Сами смо приморани да се сналазимо. Историјска библиотека је за мене пријатно изненађење и од велике помоћи у учењу - у разговору за наш портал, изјавила је Дејана С., студенткиња Филолошког факултета у Београду.

Текст у целости може се прочитати на овом линку.

Сећања Великог рата, вредности и морал

27 Apr 2014 14:16

foto

У уторак, 23. априла у кући краља Петра I на Сењаку одржана је трибина „Сећања Великог рата, вредности и морал“. Један од предавача био је и један од уредника и оснивача Историјске библиотеке, дипл. историчар Урош Миливојевић.

Трибину посвећену обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, отворила је Александра Колаковић, докторанд историје. Александра је говорила о стању међу српском интелигенцијом, њиховим активностима на пољу науке, политике и књижевности, на крају 19. и почетку 20. века. Направила је и мали осврт на догађаје који су претходили избијању Великог рата. Жељко Петровић, географ и туристички водич, интерпретирао је говоре немачког фелдмаршала фон Макензена и српског мајора Драгутина Гавриловића из 1915. године. Потом је Урош Миливојевић, уз помоћ одабраних ратних фотографија, дочарао неке од кључних момената овог веома значајног догађаја у светској и српској историји, почевши од сарајевског атентата, преко албанске голготе, Крфа, до интересантних фотографија које приказују знамените српске личности.

Након предавања, отпочела је дискусија о моралним вредностима Срба тог времена. Предавачи су одговарали на питања о правима жена и њиховом учешћу у рату; споменути су и странци који су несебично притекли српском народу у помоћ.

Излагање на научном скупу

26 May 2013 17:21

Сигурно се сећате да смо у септембру 2011. године учествовали на научном скупу који је организовао Филолошки факултет у Београду, а на коме се говорило о дигитализацији културне и научне баштине. Овде у целости преносимо излагање Милоша Милојевића који је учествовао у научном програму скупа у име Историјске библиотеке.

Креативни и дигитални дијалог са историографијом: пример сајта Историјска библиотека (ПДФ)

Пети рођендан Историјске библиотеке

04 Mar 2013 22:55

torta.jpg

Драги наши читаоци!

Веровали или не, Историјска библиотека је напунила већ пет пуних лета. Пре тачно пет година, 5. марта 2008. године, гордо смо се назвали по једном енциклопедијском делу античке историографије, обимном писанију Диодора са Сицилије, и кренули смо са жељом да оплеменимо и допунимо веб простор историјским садржајима на српском језику заснованим на озбиљној и начној литератури. У томе смо помало и успели, али смо се успут, што редовнији посетиоци добро примећују, и уморили. Обавезе у свакодневном животу чине своје, Библиотека и њени стални библиотекари раде колико могу, па нека ова петогодишњица буде и прилика да још једном нагласимо да су нам потребни редовни, озбиљни и савесни сарадници.

И ове године, десиле су се неке битне ствари које потврђују вредност нашег рада. Почетком 2012, Историјска библиотека се нашла у уџбенику за историју за седми разред, међу едукативним сајтовима с историјском тематиком које аутори уџбеника препоручују својим ученицима, у мају смо се појавили у Годишњаку за друштвену историју,, а такође стигосмо и на ТВ! На Фејсбуку смо достигли фантастичан број од скоро 8000 фанова, а и на Твитеру нам није лоше, из дана у дан нас је све више…

Такође смо имали феномен Сулејман — чланак о Сулејману Величанственом је добио више од четвртине укупних посета на нашем сајту у 2012. години, захваљујући великом интересовању за овог великог османског султана које је пробудила турска сапуница Сулејман Величанствени

Крајем новембра 2012. године такође смо отпочели једну веома важну акцију: озвучавање наших кратких чланака како бисмо приближили наше садржаје слабовидим особама и особама с тешкоћама при читању. Захваљујући несебичној помоћи наших другара са Фејсбука, за три месеца смо већ сакупили 28 снимака. Акција још увек траје, све док се не озвуче сви кратки чланци…

Као и увек, од свег срца захваљујемо Вама, нашим посетиоцима, као и нашим другарима са Фејсбука и Твитера на поверењу које нам указујете сваки дан већ пет пуних година. Бићемо и даље са вама да вас извештавамо о вестима из боље прошлости, о важним личностима, духовитим анегдотама, ситним занимљивостима, тајнама великих сликарских дела, новотаријама које су обележиле минуле епохе и о много тога другог, на обострано задовољство и забаву.

Срдачан поздрав,
Уредништво Историјске библиотеке

Феномен Сулејман

03 Dec 2012 10:48

Дуго нисмо прегледали статистике ни посећеност сајта. Стисле нас обавезе, нема се времена, видите да и сваки месец све касније мењамо насловницу… Породица, школа, посао, обавезе, светска економска криза која није заобишла ни наше просторе… Нема се времена као некад. Поготову не за често гледање статистика, што смо данас учинили, и… остали запањени.

nuevo-3.jpg

Од 1. јануара до 30. новембра ове године, на нашем сајту било је прегледано укупно 806.672 страница, од чега је САМО чланак о Сулејману Величанственом посећен укупно 254.908 пута. Дакле, одокативно, више од четвртине посета које смо имали у 2012, било је упућено великом турском султану. Поређења ради, други најпосећенији чланак јесте чланак о Светом Сави, али је он далеко, далеко иза Сулејмана по броју посета: има само 60.449 за исти временски период. Питамо се зашто…

Наравно, питање је била само мала шала, знамо ми врло добро разлоге овог необичног феномена, а преглед посета појединачних месеци само то потврђује. На пример, свих ових пет година, јануар је био традиционалан месец Светог Саве. Пошто све школе славе свог светитеља, логично је да је и наш чланак о Светом Сави био увек најпосећенији у јануару. Међутим, ранијих година Свети Сава није губио своје прво, евентуално друго, место међу најчитанијим чланцима у току једног месеца, што је наравно зависило од нових чланака који су пристизали. А кад је и падао на листи најчитанијих, разлике у броју посета нису биле претерано велике. Али, фебруар 2012. године донео је нешто што ће тотално променити уобичајене статистике нашег сајта. Донео је турску теленовелу о Сулејману Величанственом.

Освајање Београда 1521, Волфганг Реш, Музеј града Београда. Приказ освајања Београда 1521. године у турској теленовели произвео је највише негодовања српских историчара као и српске јавности.
Освајање Београда 1521, Волфганг Реш, Музеј града Београда. Приказ освајања Београда 1521. године у турској теленовели произвео је највише негодовања српских историчара као и српске јавности.

Фебруар је био право изненађење, мада разумљиво: Сулејман је добио 26.873 посета, а анегдота о његовој великој љубави према Хурем султанији, Љубав закон мења, 6.045, дакле, заједно, безмало па 33.000 посета. Следећи најпосећенији текст, Свети Сава, имао је тек 3250 посета.

Март је био више него бруталан: 85.848 посета за Сулејмана, 13.641 за Љубав закон мења, а следећи најпосећенији чланак, опет Свети Сава, добио је само 2.942 посета.

Тенденција се наставља и следећих месеци: април: Сулејман, 47.596, Љубав закон мења 5098, а следећи најпрегледанији чланак, 1.232. Пре њега су Рокселанина слика (1831), и насловна страница (2904). Мај: Сулејман, 31.953, Љубав закон мења 2.945, следећи најпрегледанији 1.224. Јуни: Сулејман 16.194, Љубар 1912, следећи најпрегледанији, 807.

Јули и август, традиционално лоши месеци уа посете, дали су Сулејману сваки понаособ, нешто више од 2000 посета, да би у септембру број почео да се пење (нешто више од 5000), у октобру се попео на 10.271, и у новменбру на 24.702. Свети Сава, као други најпосећенији чланак, у новембру је имао 2.583 посета.

С обзиром на сумњив квалитет и још сумњивију историчност ове популарне турске серије о којима су у медијима већ писали или говорили у више наврата многи наши познати и признати историчари, надамо се да смо барем мало допринели томе да широка српска јавност ипак сазна и понешто истинито о овом великом и како за светску, тако и за нашу историју значајном султану чији је живот та серија тривијализовала до досад невиђених граница…

Историјска библиотека на телевизији

13 Oct 2012 18:29

Сасвим случајно, данас сазнадосмо да смо се појавили на нишкој телевизији Belle Amie, у рубрици Сајт дана. Погледајте снимак који је та телевизија окачила на Јутјуб.

Историјска библиотека у уџбеницима

13 Oct 2012 17:57

istorija-7-razred.jpg

Ово је мало бајата вест, али никако да стигнемо да напишемо белешку.

Негде почетком ове године сазнали смо да се Историјска библиотека нашла међу сајтовима које аутори уџбеника за историју за 7. разред препоручују оним ученицима који желе да прошире своја знања о одређеним историјским темама, у рубрици За оне који желе да знају више.

Ради се о уџбенику аутора Чедомира Антића и Мирјане Бонџић, издатом ове године у издању Логоса из Београда. Препорука се понавља на крају три наставне теме које се баве националном историјом, и то: II) Српски народ од 16. до 18. века; IV) Србија и Балкан у 19. веку; и V) Српске земље, народ и суседи.

Захваљујемо се ауторима уџбеника на указаном поверењу.

ИБ у Годишњаку за друштвену историју

13 May 2012 15:48

У последњем броју Годишњака друштвене историје које издаје Историјски архив из Београда, у одељку Прикази сајтова који уређује Слободан Мандић, дата је врло повољна рецензија Историјске библиотеке. Пошто је овај број Годишњака посвећен Византији, специјална пажња била је поклоњена садржајима Библиотеке са византијском тематиком. Преносимо у целости текст рецензије:

У оквиру Историјске библиотеке, интернет енциклопедије на српском језику, поред других и веома квалитетних текстова из области политичке, војне и историје књижевности, могу се пронаћи и чланци посвећени историји Византије и византологији. Поред одредница везаних за политичку историју, који су нанизани у рубрици Византијско царство, претражујући сајт путем тагова наилазимо и на текстове посвећене византијским историчарима, византолозима и изворима за историју Византије. Занимљиво је да се на сајту налази и Речник византијских титула, али је нерегистрованим корисницима онемогућен приступ. Требало би скренути пажњу да је ту обимну библиотеку могуће претраживати према неколико критеријума: задате речи, садржаја, азбучног реда, категорије, тагова. Важно је напоменути и да је ова библиотека иако у неким деловима обогаћена популарним рубрикама (Занимљивост дана, Да ли сте знали, Из штампе…), веома озбиљно и научно утемељена, а то се види у великом броју извора и научне литературе који су коришћени у њеном креирању, што је ретка појава у нашем сајбер простору. Због свега тога уредницима Историјске библиотеке (Урош Миливојевић, Милош Милојевић, Наташа Пешић) треба честитати на добро замишљеној и реализованој идеји.

Линк (страна 104)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported