Сећања Великог рата, вредности и морал

27 Apr 2014 14:16

foto

У уторак, 23. априла у кући краља Петра I на Сењаку одржана је трибина „Сећања Великог рата, вредности и морал“. Један од предавача био је и један од уредника и оснивача Историјске библиотеке, дипл. историчар Урош Миливојевић.

Трибину посвећену обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, отворила је Александра Колаковић, докторанд историје. Александра је говорила о стању међу српском интелигенцијом, њиховим активностима на пољу науке, политике и књижевности, на крају 19. и почетку 20. века. Направила је и мали осврт на догађаје који су претходили избијању Великог рата. Жељко Петровић, географ и туристички водич, интерпретирао је говоре немачког фелдмаршала фон Макензена и српског мајора Драгутина Гавриловића из 1915. године. Потом је Урош Миливојевић, уз помоћ одабраних ратних фотографија, дочарао неке од кључних момената овог веома значајног догађаја у светској и српској историји, почевши од сарајевског атентата, преко албанске голготе, Крфа, до интересантних фотографија које приказују знамените српске личности.

Након предавања, отпочела је дискусија о моралним вредностима Срба тог времена. Предавачи су одговарали на питања о правима жена и њиховом учешћу у рату; споменути су и странци који су несебично притекли српском народу у помоћ.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported