ИБ у Годишњаку за друштвену историју

13 May 2012 15:48

У последњем броју Годишњака друштвене историје које издаје Историјски архив из Београда, у одељку Прикази сајтова који уређује Слободан Мандић, дата је врло повољна рецензија Историјске библиотеке. Пошто је овај број Годишњака посвећен Византији, специјална пажња била је поклоњена садржајима Библиотеке са византијском тематиком. Преносимо у целости текст рецензије:

У оквиру Историјске библиотеке, интернет енциклопедије на српском језику, поред других и веома квалитетних текстова из области политичке, војне и историје књижевности, могу се пронаћи и чланци посвећени историји Византије и византологији. Поред одредница везаних за политичку историју, који су нанизани у рубрици Византијско царство, претражујући сајт путем тагова наилазимо и на текстове посвећене византијским историчарима, византолозима и изворима за историју Византије. Занимљиво је да се на сајту налази и Речник византијских титула, али је нерегистрованим корисницима онемогућен приступ. Требало би скренути пажњу да је ту обимну библиотеку могуће претраживати према неколико критеријума: задате речи, садржаја, азбучног реда, категорије, тагова. Важно је напоменути и да је ова библиотека иако у неким деловима обогаћена популарним рубрикама (Занимљивост дана, Да ли сте знали, Из штампе…), веома озбиљно и научно утемељена, а то се види у великом броју извора и научне литературе који су коришћени у њеном креирању, што је ретка појава у нашем сајбер простору. Због свега тога уредницима Историјске библиотеке (Урош Миливојевић, Милош Милојевић, Наташа Пешић) треба честитати на добро замишљеној и реализованој идеји.

Линк (страна 104)

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported