Историјска библиотека на Б92

претходна белешка:
Статистике за март

следећа белешка:
Статистике за април

01 Apr 2011 14:16

Данас је на сајту Б92 у одељку о култури изашао чланак о електронском издаваштву у коме је један од саговорника била и Историјска библиотека. Ево дела интервјуа који се односи на нас:

Историја онлајн

b92.jpg

Б92: Иако оно чиме се баве творци Историјске библиотеке није е-књига у класичном смислу, овај сајт је добар пример како би на интернету изгледала историјска енциклопедија. Ипак, интернет има своје “специфичности“ када су у питању садржаји који баратају чињеницама: то је, погађате – непоузданост. Један од оснивача сајта Урош Миливојевић тврди да је управо ово разлог настанка овог сајта.

ИСБИ: Историјска библиотека је настала пре три године. Тада смо дошли на идеју да треба обогатити садржај интернета на српском језику историјским текстовима базираним на стручној литератури. Хтели смо да на тај начин бар мало ублажимо утицај сајтова са псеудоисторијском садржином којих је српски интернет, нажалост, препун. Нисмо одмах знали како ће изгледати структура сајта, али смо били сигурни у једно: сваки текст, какве год садржине да буде, мора бити референциран стручном литературом признатом у научним круговима наше земље и ван ње (један од сајтова који нам је по својој озбиљности и документованости био узор је Roman Emperors). Знамо да студенти историје често посећују наш сајт и користе га као извор информација и драго нам је због тога.

Б92: Овакав историјски сајт не подсећа превише на уџбенике из историје. Ту се налазе појединачни текстови: од ,,Одевања Срба у Хабзбуршкој монархији”, до анегдота попут ,,Марко Краљевић у љубавном троуглу” и занимљивости из историје уметности ( ,,Ван Гог: Сунцокрети”). Ко су сада њени читаоци?

ИСБИ:Међу њима има професионалних историчара, али такође и људи који нису загрижени љубитељи историје, већ особе које једноставно воле да сазнају нешто ново. Зато имамо анегдоте које су занимљиве сваком: и онима који заиста воле историју, и онима који само воле да прочитају нешто занимљиво док пију ујутро кафу или се поподне одмарају после ручка и “прелиставају” интернет као што су се некад прелиставале новине. Доста пажње привлаче и кратки текстови, прво зато што су кратки, а друго зато што обрађују занимљиве цртице из историје о људима, догађајима и појавама.

Да ли је привлачнија?

Б92: Е-књига не може да пружи ужитак држања или мирисања листова када је први пут отворите. Али, ни класична књига не може омогућити да, на пример, кликнете на слику и прочитате причу о њој. И још понешто:

ИСБИ: Неупоредиво се брже и лакше долази до информације. Важна ствар је и да су виртуелна издања неупоредиво динамичнија: садржај сајта је стално у покрету, није једном за свагда запечаћен, стално се проширује и увек има нешто ново да се види и прочита. То ствара константну заинтересованост код публике, додуше, и велику одговорност за уреднике. Пошто ми сматрамо да знање не треба плаћати, да оно треба да буде приступачно свакоме, наши су садржаји, уз поштовање лиценце, потпуно бесплатни, каже Урош Миливојевић из Историјске библиотеке.

Интегралну верзију интервјуа можете видети на сајту Б92/Култура.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported