Децембар 2012.
Децембар 2012.
Пре него што жена буде растављена од мужа, пре него што буду бачени у тамницу и храњени помијама, пре него што мајка и ћерка буду обучене у кажњеничке хаљине, пре свега овога - Њукастл мора бити, и он ће бити, сав у пламену, који ће само на један начин моћи да се угаси - крвљу оних који су потпомагали доношење ових мера.

Џозеф Рајнер Стивенс (1805—1879), методистички свештеник и заговорних чартерског покрета, поводом изгласавања Закона о сиромашнима из 1834. године у Великој Британији, којим је укинута малена новчана накнада која се давала као помоћ незапосленима која је постојала још из времена Тјудора, и који је налагао да се незапослени смештају у посебну врсту радионица у којима су радили у горим условима него што су били у тадашњим фабрикама и који је давао могућности за најразличитије и бројне злоупотребе.

Литература

Чедомир Попов, Грађанска Европа (1770—1871). Друга књига. Политичка историја европе, Матица српска, Нови Сад 1979, стр. 58.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported