04-2009
Април 2009.
Никада нисам могао да докучим на какву се то правду или правичност позивају Европљани када у име своје државе заузимају земљу коју тек што су угледали, када на њој већ живе људи који не заслужују увек да их називамо дивљацима или људождерима… Зато ми се чини да би и ваша и моја земља стекле далеко већу славу када би култивисале сопствено становништво над којим имају право да владају… кад би се сви држали овог начела, не бисте морали да оснујете колонију злочинаца жигосаних ужареним гвожђем и криминалаца којих се власт одрекла и препустила их себи самима.

Никола Боден (1754—1803), француски морепловац и истраживач у писму Филипу Гидлију Кингу, британском гувернеру Порт Џексона, војне колоније у Сиднеју, поводом покушаја Британаца да одузму део Тасманије локалним домороцима.

Литература

Марина Белозерска. Медичијева жирафа и друге приче о егзотичним животињама и моћи. Моно и Мањана, Београд 2007, стр. 264.

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported