Закон градски
Закони у средњовековној Србији
3nvykb
Законик у средњовековној Србији
Закон у средњовековној Србији ~ Номоканон светог Саве ~ Закон влахом ~ Закон градски ~ Закон св. Симеона и св. Саве ~ Закон Србљем ~ Закон стари Србљем ~ Законодавство Стефана Душана ~ Душанов законик ~ Војнички закон ~ Закон о рудницима деспота Стефана

Закон градски је назив за позивање на различита законска акта као што су Прохирон, византијски правни зборник, и Дубровачки статут у исправама (повељама и писмима) које су издавали српски владари.

Закон градски се наводи у неколико повеља као и у 101. члану Душановог законика. У старијој историографији се сматрало да Закон градски искључиво означава Прохирон и тек је Aлександар Соловјев показао да се он односи повремено и на Дубровачки статут. Ова позивања на Дубровачки статут под називом Закон градски односе се на случајеве када се означава да су поједини дубровачки трговци који су имали послове на српском двору (као закупници одређених права) измирили рачуне. Ове посебна писма се у модерној историографији означавају као разрешнице рачуна.

Што се тиче позивања на овај закон у Душановом законику, преовладава мишљење да се то односи на Прохирон, односно на световне делове Номоканона светог Саве.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported