Вишеслав
Властимировићи
Средњовековне српске владарске породице
Вишеслав ~ Радослав ~ Просигој ~ Властимир ~ Мутимир ~ Прибислав Мутимировић ~ Петар Гојниковић ~ Павле Брановић ~ Захарија Прибисављевић ~ Часлав Клонимировић

Вишеслав (Βοίσέσθλαβοζ; владао око 780. године) био је први српски владар коме се зна име, потомак архонта под чијом су се влашћу Срби доселили на Балканско полуострво. Једине вести о њему, као и о његовом сину и унуку, Радославу и Просигоју потичу из једне једине реченице из дела De administrando imperio Константина Порфирогенита:

…пошто je умро онај архонт Србин који je пребегао цару Ираклију, по наследству завлада његов син a потом унук и тако редом архонти из његовог рода. После извесног броја година роди се од њих Вишеслав и од њега Радослав и од њега Просигој и од њега Властимир… (De administrando imperio, 32)

Порфирогенит је записао његово име на грчком, које неки историчари преводе као Војислав, међутим, много је раширенији превод Вишеслав. Византијски цар није навео српске владаре између првог непознатог архонта и прве тројице српских владара којима се зна име и који су били непосредни претходници Властимира, који је опет, први српски владар о коме се зна нешто више од пуког имена. Врло је вероватно да су сва тројица била најближи рођаци — Вишеслав је био Радослављев отац, Радослав Просигојев, а Просигој Властимиров.

Понекад се Властимировићи означавају као Вишеславићи по Вишеславу, што значи да се понекад Вишеслав посматра као родоначелник династије. То је међутим, врло ретко, и у историографији се углавном као родоначелник династије Властимировића (или ређе Вишеславића) прихвата Властимир.

Претходник: Властимировићи
Средњовековни српски владар
Наследник:
непознати архонт
(није директан претходник)
око 780. Радослав

Библиографија

Извори

  • Константин Порфирогенит, De administrando imperio. поглавља 32-35, Византијски извори за историју народа Југославије, II (приредио Б. Ферјанчић, Београд, 1959)

Литература

  • Тибор Живковић, Портрети српских владара (IX—XII), Београд, 2006 (ИСБН:86-17-13754-1), стр. 11
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported