Висарион Стакић

Висарион Стакић (рођен 1871, Стапар у Бачкој – умро 30. маја 1957 у манастиру Враћевшници) био је српски свештеник и настојник бројних манастира. Био је један од истакнутијих економских стручњака Српске православне цркве његовог времена и у том својству је водио послове бројних црквених економија.

Био је настојник више фрушкогорских манастира. Наиме када би нека манастирска економија запала у тешко материјално стање црквене власти би слале Висариона Стакића који је у кратком року све довео у исрпавно стање. Настојник манастира Гргетега био је осам година између 1933. и 1941. године и њиме је управљао или лично или преко намесника јер је истовремено обављао још једну важну дужност. Био је управник Патријаршијских добара која су се простирала на 10 000 јутара земље (5 000 хектара). Патријаршијско имање је до његовог доласка трпело велике губитке али је он успео да промени ту ситуацију и доведе велика црквена имање у знатно повољнији економски положај. Овај његов рад знатно је подигао углед Српске цркве као управитеља сопственим имањима али такође и углед српског монаха у ондашњем јавном мњењу. Након дужности управника Патријаршијских добара постао је духовник манастира Враћевшница.

Умро је у манастиру Враћевшници 30. маја 1957. године. и сахрањен је на монашком гробљу.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
Августин Бошњаковић (1933—1941)

Литература

  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
  • Д. Давидов, Страдање манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 235—244.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported