Валија

Валија је био визиготски краљ између 415. и 419. године. На престо је дошао након бурних догађаја 415. године када су завереници убили краља Атаулфа и на његово место поставили Сигериха, визиготског племића који је највероватније био брат Сара, одбеглог римског војсковође готског порекла кога је Атаулф убио. Сигерих је, захваљујући својој суровости, на престолу опстао само седам дана — Атаулфове присталице су га убиле, а потом на престо поставиле Валију, визиготског племића, који упркос традиционалном веровању, није био ни у каквој родбинској вези ни са Атаулфом ни са Аларихом.

Офанзива против Вандала, Алана и Свева

Визиготима, сатераним у северни део Хиспаније с друге стране Пиринеја, претила је глад, с обзиром да је римски војсковођа Констанције још за Атаулфовог живота блокирао све копнене и поморске путеве којима би Визиготи могли да се снабдевају. Визиготима је претила глад, тако да је нови краљ попустио под притисцима Рима: вратио је Галу Плацидију, сестру западноримског цара Хонорија коју је први визиготски краљ, Аларих, заробио приликом пљачке Рима 410. године у замену за 600.000 мерица жита. Визиготи су се такође обавезали да у име Рима протерају Вандале, Свеве и Алане из Хиспаније у коју су ова варварска племена упала крајем 409. године. Визиготска офанзива отпочела је 416. године. Историчар Хидације у својој Хроници наводи да су Визиготи потпуно уништили Вандале Силинге и нанели тешке губитке Аланима, од којих је неколицина који су преживели, након смрти свог краља, Адакса, пришла Вандалима и ставила се у службу вандалског краља Гундериха. Што се тиче односа с Римом, од тог момента па све до пропасти Западноримског царства, Визиготи више нису представљали проблем за Царство поставши послушни поданици римске државе.

Насељавање у Аквитанији

Након три године, 418. Констанције је опозвао Готе у Галију где им је доделио земљу на којој би се населили — територија у долини Гарона између Тулуза и Бордоа у северозападној Аквитанији, 1000 км од Равене и римске престонице.

У историографији доста се расправљало о правим разлозима одабира Аквитаније, као и о самој пририоди готског насељавања у овој регији. Судећи према једином писаном извору, Олимпиодору, Готи су се након насељавања у Аквитанији бавили пољопривредом. Што се саме земље тиче, највероватније је да је та земља била у државном власништву, с обзиром да нема никаквих писаних доказа о жалбама римских великопоседника због експропијације земље за готско насељавање.

Такође, више теорија је дато о питању зашто је Констанције одабрао баш Аквитанију да насели Готе. Аквитанија је, по свему судећи, била логично решење више проблема који су се постављали пред Римско царство: Готима се морало наћи неко парче земље, само је било питање колико далеко од центра царства, то јест, Рима и Италије. Свакако да их Констанције није желео превише близу, како не би могли поновити нападе и опсаде које су вршили под Аларихом. С друге стране, такође је било потребно да буду близу Хиспаније, јер посао протеривања других варварских народа, који су Визиготи започели 415, био је тек делимично обављен. Већ 420. године, Визиготи су били у борбама са Вандалима Хаздинзима, али са својим новим владарем, Теодорихом I, јер је Валија умро 419. године.

Визиготи ће се населити у Аквитанији и основати своје краљевство са престоницом у Тулузу, које ће постојати све до 507. године, када га је уништио франачки владар Хлодовех у бици код Вујеа.

Претходник: Визиготски краљеви Наследник:
Сигерих (415—419) Теодорих I

Литература

  • P. J. Heather. the Fall of the Roman Empire. A New History. Pan Macmillan, London, 2005 (ISBN: 978-0-330-49136-5), стр. 241—244
Визиготски краљеви
Рани краљеви Аларих I ~ Атаулф ~ Сигерих
Аријанохришћански тулуски краљеви Валија ~ Теодорих I ~ Торисмунд ~ Теодорих II ~ Еурих ~ Аларих II
Аријанохришћански хиспански краљеви Гесалеих ~ Амаларих ~ Теудис ~ Теудигисил ~ Агила I ~ Атанагилд ~ Лијува I ~ Леовигилд
Никејскохришћански хиспански краљеви Рекаред I ~ Лијува II ~ Витерих ~ Гундемар ~ Сисебут ~ Рекаред II ~ Свинтила ~ Сисенанд ~ Хинтила ~ Тулга ~ Хиндасвинт ~ Рекесвинт ~ Вамба ~ Ервиг ~ Егика ~ Витица ~ Родерих
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported