Свинтила
Скулптура Свинтиле у парку Ретиро, Мадрид. Свинтила је успео да уништи византијску провинцију Спанију и да уједини цело Иберијско полуострво под једном круном
Скулптура Свинтиле у парку Ретиро, Мадрид. Свинтила је успео да уништи византијску провинцију Спанију и да уједини цело Иберијско полуострво под једном круном

Свинтила је био визиготски краљ у Хиспанији између 621. и 631. године, када је био присиљен да абдицира услед побуне коју је повео његов војсковођа, Сисенанд.

О Свинтилиној владавини нема много извора — Исидор Севиљски у свом делу Историја Гота, Вандала и Свева обухвата само првих пет година његове владавине. За преосталих пет година извори су много штури — Хроника из 754. године даје врло мало података, франачки хрониста Фредегар даје детаљне податке само о Сисенандовом доласку на престо и Свинтилином паду, тако да су нам једини извори акта са неколико сабора који су се у то доба одржали.

Свинтила је, одмах по доласку на престо морао да се бори са Баскима који су се опет спустили са планина и пустошили провинцију Тараконенсис. Свинтила је однео убедљиву победу над њима и натерао их да о свом трошку и сопственим радом изграде утврђење Ологикус (данас непознато). Али, вероватно да Баски нису дуго остали покорни, јер већ 625. године Браулије, бискуп Сарагосе, у свом писму Исидору Севиљском говори о томе како су у области око Сарагосе владали немири, глад, куга и рат чији су узрочници, према Томпсону, највероватније били Баски.

Нaзначајнији догађај за време Свинтилине владавине било је истеривање Византинаца из Хиспаније. Исидор Севиљски је своју Историју Гота, Вандала и Свева завршио закључно са петом годином Свинтилине владавине, тако да би се протеривање Византинца могло сместити негде између 623. и 625. године. Свинтила је био први краљ који је владао целокупном Хиспанијом осим Васконије, тј. Баскије.

Исидор Севиљски је своју Историју Гота, Вандала и Свева објавио за време Свинтилине владавине, те је стога о краљу изрекао многе похвале, које је међутим, кад је Свинтила био натеран да се повуче с престола, уклонио у другом издању свог дела, а на Четвртом сабору у Толеду 633. године био је први бискуп који је потписао акта тог сабора у којима се говорило о Свинтилиним наводним злочинима и незаконитом богаћењу.

Хроника из 754. године гледа благонаклоно на Свинтилу, док Фредегар каже да је био превише суров према својим поданицима. Додуше, не помиње мишљење сиромашних, међутим, контрадикторности извора наводе на закључак да је Свинтила био популаран међу народом и клером, али изузетно непопуларан међу племством, које је на крају сковало заверу за његово свргавање.

Племићи ипак нису могли сами да изведу преврат, те су затражили помоћ од франачког краља Дагоберта од Неустрије. Због тога су франачком краљу послали грофа од Септиманије, Сисенанда и понудили му велики златни послужавник који је још Аеције поклонио Турисмунду због визиготских заслуга у бици на Каталаунским пољима. Франачка војска из Бургундије окупила se у Тулузу и 631. кренула на југ ка Сарагоси. Свинтила је морао да абдицира, а племићи су онда 26. марта 631. прогласили Сисенанда новим краљем.

Године 633. одржан је Четврти сабор у Толеду у цркви Света Леокардија на коме је Свинтила био протеран заједно са својом породицом, а сва имовина му је била кофискована. Иста одлука је донета у вези са Свинтилиним братом, Гејлом. Неки извори наводе да је Свинтила умро природном смрћу у Толеду, пре 641. године.

Претходник: Визиготски краљ Наследник:
Рекаред II (621—631) Сисенанд

Литература

  • Cebrián, J.A. La aventura de los godos. La Esfera, Madrid, 2006 (ISBN: 84-9734-559-2)
  • E. A. Thompson. Los godos en España. Alianza Editorial, Madrid, 2007 (ISBN: 978-84-206-6169-8)
Визиготски краљеви
Рани краљеви Аларих I ~ Атаулф ~ Сигерих
Аријанохришћански тулуски краљеви Валија ~ Теодорих I ~ Торисмунд ~ Теодорих II ~ Еурих ~ Аларих II
Аријанохришћански хиспански краљеви Гесалеих ~ Амаларих ~ Теудис ~ Теудигисил ~ Агила I ~ Атанагилд ~ Лијува I ~ Леовигилд
Никејскохришћански хиспански краљеви Рекаред I ~ Лијува II ~ Витерих ~ Гундемар ~ Сисебут ~ Рекаред II ~ Свинтила ~ Сисенанд ~ Хинтила ~ Тулга ~ Хиндасвинт ~ Рекесвинт ~ Вамба ~ Ервиг ~ Егика ~ Витица ~ Родерих
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported