Стефан Авакумовић

Стефан Авакумовић (рођен око 1756. године — умро 22. јуна 1822. у Темишвару, Хабзбуршка монархија) био је свештеник српске цркве, архимандрит манастира Гргетег, епископ горњокарловачки и темишварски.

Потицоа је из познате породице Авакумовића која се из Коморана преселила у Сентандреју. Његов отац Никола био је чиновник у сентандреји. Стефан је по завршетку студирао је права и постао службеник краљевске курије. Митрополит Мојсије Путник рукоположио га је у чин ђакона и псотавио га з ачиновника у митрополитиксом двору. Замонашио се 24. јуна 1789. године наконшто је стекао теолошко образовање код архимандрита Јована Рајића који је тада био најистакнутији српски теолог. Исте 1789. године постао је гргетешки архимандрит. Након Темишварског сабора добио је 1791. зајендо са четворицом своје браће угарско племство. Одлуку Народно-црквеног сабора у Темишвару о основању српске правослане гимназије у Сремским КАрловцима нови карловачки митрополит Стефан Стратимировић спровео је у дело уз помоћ Патроната гимназије који су чинили Јован Рајић, др Јован Живковић, Павле Марковић и Стефан Авакумовић.

Архимандрит Стефан изабран је за епископа горњокарловачког и посвећен 21. марта 1798. године. Посел три данаборавка у Плашком пренео је седиште своје епархије у Карловац а убрзо је затим отишао у Беч где је на месту референта за српске послове заменио темишварског епископа Петра Петровића. Темишварску епископску катеду преузео је 3. јула 1801. године где је активно радио на обнови и подизању цркава. Умро је 25. јуна 1822. године у Темишвару.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
Данил Плевицки (1789—1798) Петар Јовановић Видак

Литература

  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported