Србуље

Србуље је назив за рукописне и штампане књиге српске редакције старословенског језика, односно српскословенског језика и ћириличког писма које су код Срба у употреби од почетка писмености до прве половине 18. века када их смењују књиге на црквенословенском језику. Садржај ових књига је најчешће црквени и то искључиво источнохрошћански. Термин је први пут употребио Ву Стефановић Караџић 1818. године у Српском рјечнику.

Рукописне србуље представљају највећи део српског рукописног књижевног наслеђа од почетака писмености и првог сачуваног споменика, Мирослављевог јеванђеља до последњих књига писаних српском редакцијом старословенског током 18. века. До треће четвртине 14. века писане су на пергаменту премда је већ од почетка 14. века у употреби и хартија која има предност од средине 14. века до краја праксе рукописног умножавања књига. Најчешће су у питању богослужбене књиге неопходне за литургијску праксу, потом разноврсни састави средњовековне теолошке литературе, монашко-аскетски списи, догматско-полемичке расправе, филозофско-теолошка дела, хагиографије, оригинална дела старе српске књижевности, правни акти док је знатно мање била заступљења световна књижевност.

Штампане србуље су најстарије књиге штампане српскословенским језиком у времену од 15. до 17. века. Познати примерци обухватају временски распон од 1494. до 1597. са једним издањем из 1638. године. Умножавање књига штамањем почело је у српској средини у држави Ђурђа Црнојевића где су између 1494. и 1496. штампане четири књиге (прва књига Октоих осмогласник из 1494. године). Током 16. века србуље су штампане у Венецији (Божидар Вуковић и његови настављачи) и у скромнијем броју у спрском манастирима у Горажду, Грачаници, Милешеви, Мркшиној цркви и Београду. У питању су књиге теолошке садржине намењене за црквену употребу. Штампана ћирилица је уобличена по узору на рукописно уставно писмо а ликовна опрема је израђивана на основу источноправославне традиције са продором утицаја венецијанске графике.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported