Синесије од Радивојевића

Синесије од Радивојевића (16. апртил 1771, Сент Андреја — 18. април 1832, манастир Гргетег) био је свештеник Српске православне цркве настојник манастира Месић и Гргетег и администратор вршачке епархије.

Рођен је у познатој породици Радивојевића која је имала племићки статус почев од 3. августа 1763. године. Племство су добили јер су били блиски рођаци епископа Арсенија Радовојевића. О раном животу и образовању Синесија Радивојевића нема сачуваних података. Сава Вуковић претпоставља да је морао бити образован с обзиром истакнуто поркело али и на то да је на месту настојника манастира Ковиљ наследио Јована Рајића, тада најученијег српског богослова и истакнутог историчара. На месту настојника Ковиља био је између 1801. и 1808. године. Вршачки епископ Петар Јовановић Видак поставио га је 1808. за настојника манастира Месића. након владичине смрти 9. децембра 1818. постао је администратор Вршачке епархије и на овом месту је остао све до 1829. године. За време његове администрације отворена је богословија у Вршцу. Према речима Доситеја Ђорића, месићког архимандрита и историчара, ревносно је обављао своју дужност администратора вршачке епархије. Након што је за вршачког епископа изабран Максим Мануиловић 26. маја 1829. године добио је на управу манастир Гргетег од крушедолског архимандрита Димитрија Крестића. Није диго био на овом положају јер је умро 18. априла 1832. године. Сахрањен је у манастиру Месићу.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
Јустин Јовановић (1829—1832) Јеротеј Мутибарић

Литература

  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported