Робер Мантран

Робер Мантран (Париз, 19. децембар 1917. — Екс ан Прованс, 24. септембар 1999) је био познати француски историчар и турколог. Његов обиман рад увео га је у ред највећих француских турколога 20. века.

Живот

Студирао је на Сорбони и у Школи оријенталних језика (фр. École des Langues Orientales). У току студија, дошао је у контакт са истакнутим научницима као што је су то били Жан Дени и Никита Елизеф. Када је избио Други светски рат, прикључио се француској војсци 1939. а након француске капитулације, Покрету отпора. Августа 1944. Робер Мантран је учествовао у борбама за Париз.

Након рата, отишао је у Дамаск где је са Никитом Елизефом водио епиграфско истраживање под надзором Жана Соважеа. У Истамбулу је добио посао на Француском археолошком институту. Свој боравак у Истамбулу је искористио за сакупљање материјала за своју Историју Истамбула у 17. веку. Године 1952. је добио посао у Националном центру за научна истраживања (фр. Centre National de la Recherche Scientifique), а 1955. године позван је у Тунис како би радио на публикацији инвентара локалне колекције докумената из доба Осмаског царства.

Извесно време је предавао и на универзитету у Тунису, да би се 1961. године вратио у Француску где се посветио проучавању арапске, турске и отоманске културе у свом родном граду, Екс ан Провансу. Докторску титулу је добио 1963. године.

Активности

Робер Мантран је био члан више светских и националних удружења, као и оснивач или активни члан научних центара и часописа:

 • Centre de Recherches sur l’Afrique Méditerranéenne (Центар за истраживање медитеранске Африке)
 • Institut d’Études Méditerranéennes (Институт за медитеранске студије)
 • Institut de Recherches et d’Études sur le Monde Arabe et Musulman (Институт за истраживање и студије арапског и муслиманског света)
 • Revue de l’Occident Musulman et de la Méditerranée (Часопис Муслимански Запад на Медитерану)
 • Revue du Monde Musulman et de la Méditerranée (Часопис Муслимански и медиерански свет)

Важнији радови

 • Histoire de la Turquie, Presses universitaires de France, coll. « Que sais-je ? », 1952, nouv. éd., 1961, 1968, 1983, 1988 et 1993
 • Istanbul dans la deuxième moitié du XVIIe siècle. Essai d'histoire institutionnelle, économique et sociale, éd. Maisonneuve, 1962
 • Istanbul au siècle de Soliman le Magnifique, éd. Hachette, coll. « La vie quotidienne », 1965, nouv. éd., 1990
 • L'Expansion musulmane. VIIe-XIe siècles, Presses universitaires de France, 1969, nouv. éd., 1991, coll. « Nouvelle Clio »
 • L'Empire ottoman, du XVIe au XVIIIe siècle. Administration, économie, société, Londres, éd. Variorum, 1984

Литература

 • Middle East Studies Association. In Memoriam. Robert Mantran (извор)
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported