Радослав
Властимировићи
Средњовековне српске владарске породице
Вишеслав ~ Радослав ~ Просигој ~ Властимир ~ Мутимир ~ Прибислав Мутимировић ~ Петар Гојниковић ~ Павле Брановић ~ Захарија Прибисављевић ~ Часлав Клонимировић

Радослав (Ραδόςθλαβος; крај 8. — почетак 9. века) је био српски владар који је наследио свога оца Вишеслава. Једине вести о њему, као и о његовом оцу и сину, Вишеславу и Просигоју, потичу из једне једине реченице из дела De administrando imperio Константина Порфирогенита:

…пошто je умро онај архонт Србин који je пребегао цару Ираклију, по наследству завлада његов син a потом унук и тако редом архонти из његовог рода. После извесног броја година роди се од њих Вишеслав и од њега Радослав и од њега Просигој и од њега Властимир… (De administrando imperio, 32)

Наследио га је Просигој који је највероватније био његов син. Зна се да се у време његове владавине или владавине његовог наследника десио устанак Људевита Посавског (819—822) против франачке власти.

Претходник: Властимировићи
Средњовековни српски владар
Наследник:
Вишеслав крај 8. века — почетак 9. века Просигој

Библиографија

Извори

  • Константин Порфирогенит, De administrando imperio. 32-35 поглавље у Византијски извори за историју народа Југославије, II (приредио Б. Ферјанчић, Београд, 1959)

Литература

  • Тибор Живковић, Портрети српских владара (IX—XII), Београд, 2006 (ИСБН:86-17-13754-1), стр. 11
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported