Радомир Богдановић

Радомир Богдановић (рођен 1925. у Приштини, Краљевина СХС — умро 1996. у Београду) је био српски историчар и поморски официр.

Учествовао је младић у Другом светском рату између 1941. и 1945. године. Потом је ступио у војну службу па је завршио Војнопоморску академију. У морнаричкој хијерархији напредовао је до чина капетана бојног брода. Последњих година војне каријере обављао је различите дужности у војној дипломатији. Био је војни изасланик Југославије у Великој Британији, Холандији и Индонезији. Такође је студирао и на Групи за историју Филозофског факултета у Београду где је дипломирао, магистрирао и докторирао 1971. године са дисертацијом Букурешки мир 1913. године и Србија. Био је директор Историјског архива града Београда од 1976. године до пензионисања 1981. године. Тада су се његова интересовања у потпуности окренула према питањима архивске службе и издавања архивске грађе. Био је председник Удружења архивских радника Србије, члан Одбора САНУ за публиковање грађе о Другом светском рату, главни и одговорни уредник стручног часописа Архивист између 1978. и 1983, члан југословенске комисије при Унеску за реституцију националне архивске грађе. Обављао је и низ других функција у вези са архивском службом.

У научном опусу Радомира Богдановића издвајају се две целине. Једна се односи на различита питања архивистике, организовање архивске службе, побољшање начина за чување и публиковање архивске грађе, усавршавање архивских радника и томе слично док се друга односи на публиковање грађе о историји српског народа и научноистраживачки рад у вези различитих историографских тема, претежно оних у вези са Народноослободилачком борбом (1941—1945). Објавио је већи број чланака у часописима Архивист и Архивски преглед. Издао је грађу британских дипломатских архива која се односи на простор Косова (Британска дипломатска грађа о Косову 1837—1910) која је објављена као расправа у архивском прегледу 1—2 за 1984. годину. У већем броју радова третирао је различите теме из НОБ-а а био је и један од аутора и одговорни уредник четворотомног дела Београд у рату и револуцији 1941—1945. која је издата у Београду 1984. године.

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported