Просигој
Властимировићи
Средњовековне српске владарске породице
Вишеслав ~ Радослав ~ Просигој ~ Властимир ~ Мутимир ~ Прибислав Мутимировић ~ Петар Гојниковић ~ Павле Брановић ~ Захарија Прибисављевић ~ Часлав Клонимировић

Просигој (Προσηγόης; почетак 9. века) је био српски владар. Наследио је на престолу свога оца Радослава. Једине вести о њему, као и о његовом деди и оцу, Вишеславу и Радославу, потичу из једне једине реченице из дела De administrando imperio византијског цара из 10. века, Константина VII Порфирогенита:

…пошто je умро онај архонт Србин који je пребегао цару Ираклију, по наследству завлада његов син a потом унук и тако редом архонти из његовог рода. После извесног броја година роди се од њих Вишеслав и од њега Радослав и од њега Просигој и од њега Властимир… (De administrando imperio, 32)

За време његове владавине или за време владавине његовог оца Радослава, одиграо се устанак Људевита Посавског (819—822) против франачке власти. Просигојев потомак био је Властимир по коме је названа прва српска владарска породица, Властимировићи.

Претходник: Властимировићи
Средњовековни српски владар
Наследник:
Радослав почетак 9. века Властимир

Библиографија

Извори

  • Константин Порфирогенит, De administrando imperio. 32-35 поглавље у Византијски извори за историју народа Југославије, II (приредио Б. Ферјанчић, Београд, 1959)

Литература

  • Тибор Живковић, Портрети српских владара (IX—XII), Београд, 2006 (ИСБН:86-17-13754-1), стр. 11
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported