Петар Томац

Петар Томац (Сушак, 1899 – Београд, 1973) био је југословенски историчар и официр војске Краљевине Југославије и Југословенске народне армије.

Биографија

Од ране младости био је опредељен за војну службу. Након завршетка Војне академије постао је генералштабни официр Војске Краљевине Југославије. Током војне службе у Краљевини Југославији стигао је до чина потпуковника. У Априлском рату био је начелник штаба Вардарске дивизије која је била део Треће армије Треће групе армија Југословенске краљевске војске. Након слома Војске Краљевине Југославије у Априлском рату прикључио се домобранима Независне Државе Хрватске. Народноослободилачкој војсци се прикључио јула 1944. године. Ту је обављао важне дужности начелника штаба дивизије, начелника обавештајног одељења армије и начелника обавештајног одељења Главног штаба Хрватске. Након Другог светског рата био је начелник катедре војне историје Више војне академије ЈНА, начелник одељења у Војноисторијском институту и заменик главног уредника Војне енциклопедије. Пензионисан је 1959. у чину генерал-мајора.

Историографски рад

Почео је да се интересује за различита питања војне историје још током свог службовања за време Краљевине Југославије. Заинтересовао се за Косовску битку за време свог службовања у Приштини. У Војноисторијском гласнику је између 1950. и 1957. године објавио већи број студија које су се бавиле најзначајнијим биткама српског средњег века (битка код Велбужба, Маричка и Косовска битка и друге). Године 1968. објавио је монографију о Косовској бици која се сматра за значајан допринос изучавању овог догађаја. Писао је и о европској војној историји, пре свега о Француским револуционарним и Наполеоновим ратовима али и о Првом и Другом светском рату.

Важнији радови

  • Четврта непријатељска офанзива (1951)
  • Пета непријатељска офанзива (1953)
  • Војна историја (1959)
  • Француски револуционарни и Наполеонови ратови (1965)
  • Косовска битка (1968)
  • Ратови и армије XIX века (1968)
  • Први светски рат (1973)

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported