Павле Хаџић

Павле Хаџић (1780—1820) био је српски монах и свештени, архимандрит манастира Гргетег.

Након завршетка гимназије као питомац митрополита Стефана Стратимировића студирао је на Универзитету у Пешти. Као дипломирани студент Пештанског универзитета превео је за потребе извођења наставе са немачког на славеносрпски језик Катихизис здравија од Бернарда Христофора Фауста. исте године постао је професор клирикалне школе у Плашком. После пет година рада премештен је у Сремске Карловце за професора богословије за предмет пастирско богословље са катихизисом.

После избора архимандрита манастира Гргетег Јосифа Путника за пакрачког епископа митрополит Стефан је поставио Павла Хаџића на упражњено место. У том својству је као поверљива личност митрополита Стефана вршио различите послове деликатне природе.

Током 1813. године када је Османско царство сломило Први српски устанак из Студенице су са моштима светог Симона Монаха (Стефана Првовенчаног) у манастир Фенек избегла два архимандрита и четрнаест монаха. Из економских разлога митрополит Стефан је одредио да као чувари моштију у Фенеку остану десеторица монаха а архимандриту Павлу је наложено да попише све ствари које су студенички монаси донели са собом и да од њих узме изјаву где желе да се настане.

Када је 1804. проигуман хиландарски Григорије стигао у Видин донео је један скупоцени крст из Хиладара. Побегавши одатле плашећи се Турака у Србију крст је предао српском вожду Карађорђу Петровићу. Приликом свога преласка у Фенек Карађорђе је понео овај крст који је затим пронађен код Милића Остојића и посредством архимандрита Павла предат митрополиту Стефану. Крст је 31. јануара 1814. године комисијски предат хиландарском проигуману Григорију.

Залагањем предузимљивог митрополита Стефана Стратимировића отворена је 1. марта 1815. године монашка школа у манастиру Хопову. Убрзо полсе отварања школе у Хопову су се нашла тројица архимандрита: фргетешки Павле Хаџић, хоповски Антоније гроф Бранковић и крушедолски ДИмитирје Крестић, један од највећих познавалаца карловачког појања. Они у извршили преглед школе а затим су митрополиту пренели свој извештај. Стефан Стратимировић био је изузетно задовољан овим извештајем јер је одмах одликовао Иренеја Радића, управника школе, игуманским а хоповског игумана Данила Јовановића архимандритским чином.

Архимандрит Павле умро је у 40-тој години 1820. године а сахрањен је у манастиру Војловица.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
Јосиф Путник (11809—1818) Антоније Бранковић

Литература

  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported