Патрикије Попескул

Патрикије Попескул (17. септембар 1809, село Бата у Караш-северинској жупанији – 29. август 1862, манастир Гргетег) био је српски православни свештеник који је обављао дужности администратора Вршачке и Арадсе епархије као и настојника манастира Гргетега.

Рођен је у свештеничкој породици у селу Бата. Крштено име му је било Порфирије. Основну школу похађао је у родном месту а гимназију у Темишвару. Филозофију и права је студирао у Пешти а богословију је завршио у Араду 1837. године.

Након завршетка студија био је асесор грађанског суда у Братислави а потом је постао службеник Конзисторије у Сремским Карловцима. Замонашио се 7. новембра 1838. године у манастиру Ходошу а наредног дана га је арадски епископ Герасим Рац рукоположио у чин јерођакона. Наредне године постао је протођакон а 1843. јеромонах.

Између 1839. и 1843. године предавао је на богословију у Араду и катихизис у гимназији а истовремено је обављао дужност епархијског секретара. Године 1844. митрополит Јосиф Рајачић га је поставио за професора румунског језика и књижевности на Карловачкој богословији. Убрзо (1846) је постао старешина манастира Јазак а 1848. постављен је за архимандрита манастира Хопово. За време револуције 1848. године патријарх Јосиф Рајачић сменио је са дужности вршачког епископа Стефана Поповића због наводног мађаронства и поставио је 8. новембра 1848. Патрикија Попескула на место администратора ове епархије. Због тешке политичке ситуације Попескул се није дуже задржао на овом положају. Након смрти арадског епископа Герасима Раца архимандрит Патрикије је постао администратор арадске епархије. Године 1851. одликован је Крстом витеза францјозефовског ордена. У црквеној служби није даље напредовао. Јосиф Рајачић је планирао да га предложи за арадског епископа али се предомислио и за ово место предложио Прокопија Ивачковића.

По повратку са дужности администратора у Араду постављен је за настојника манастира Гргетег и на том месту је и умро 29. августа 1862. године.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
Арсеније Стојковић (1853—1862) Герман Анђелић

Литература

  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported