Никола Звонимир Бјеловучић

Никола Звонимир Бјеловучић (11. новембар 1882, Јањина на Пељешцу—23. новембар 1952) је био хрватски правник, политичар и публициста који се у свом публицистичком раду бавио различитим историјским, археолошким и етнографским темама.

Школовао се у Јањини, и класичним гимназијама у Дубровнику, Травнику и Мостару. Права је студирао у Загребу и Бечу. Докторирао је у Загребу 1907. године а апсолвирао је историју и географију на истом универзитету између 1908. и 1910. године. Судском и адвокатском праксом бавио се у Дубровнику и Трсту између 1907. и 1914. године. Био је члан Трговачко-обртничке коморе у дубровнику а у том својству и члан Царевинског већа у Бечу. Бјеловучић је имао адокатску канцеларију у Метковићу (1919—1923), и Дубровнику (1923—1925). Као судија управног суда радио је у Дубровнику (1935—1940) и Подгорици (1940—1945). На Пељешцу је био укључен у јавне послове и радио је на изградњи инфраструктуре (путеви, лука и јавне зграде). Сматра се да је био присталица Мајске декларације и покрета који је из ње произзашао а чији је носилац био Југословенски клуб у Царевинском већу у Бечу. Овај покрет залагао се за решавање југословенског питања у оквирима монархије Хабзбурга. Био је активан и у политичком животу Краљевине Југославије између два светска рата када се кандидовао на изборима али без запаженијих резултата. Био је оснивач и председник удружења Браћа хрватског змаја у Дубровнику, Хрватског старинарског друштва и Хрватског културног друштва напредак. Био је оснивач недељника Хрватска ријеч.

Бјеловучић је поред свог јавног рада био и плодан списатељ. Његови списи баве се различитим темама из историје, етнографије, археологије, права а објављивани су у различитим периодичним публикацијама. Такође је објављивао и књижевне саставе (приповетке, песме и критичке белешке). У свом историографском раду је често одступао од историографксе методологије па се многи његови радови сматрају непоузданим. Својим значајем издвајају се Пјесме с Пељешца (1910), Повијест полуотока Рата (Пељешца) (1922), Црвена Хрватска (1922).

Литература

Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported