Кирил Живковић

Кирил Живковић (рођен 1730. године у Пироту, умро 12. августа 1807) био је српски свештеник и монах, настојник манастира Гргетега и пакрачки епископ.

Као седмогодишњак са родитељима је током Аустро-турског рата 1737. пребегао у село Футог у Бачкој. У Фотогу је похађао основну школу. Монашки чин примио је као младић у манастору Зографу на Светој гори. Знања јестицао на својим путовањима по балканском полуострву а нарочито по Русији и Италији. Пет година провео је као учитељ у Далмацији и у свом родном месту под османском влашћу. Године 1778. постао је протосинђел а у овај чин га је произвео митрополит Викентије Јовановић Видак. Исте године постављен је за настојника манастира Гргетега. Кирил Живковић је био један од ретких библиофила међу Србима онога времана па је за гргетешку библиотеку на једној лицитацији купио књигу Златоуст. Касније је у Пакрацу, док је био пакрачки епископ, основао епархијску библиотеку. Управљао је успешно манастиром Гргетегом осам година. Његовим настојањем а уз помоћ Стефана Рашковића, великобечкеречког пургера, осликана је 1780. године манастирска трпезарија.

Након осам година у Гргетегу где га је 1. јуна 1784. митрополит Мојсије Путник произвео за архимандрита Кирил јепостављен за пакрачког епископа. Епископска хиротонија обављена је 20. јуна 1786. године. Као пакрачки епископ радио је на оснивању основних школа у својој епархији. У Бечу је 1794. штампао некритичко издање Доментијанових Житија светог Симеона и светога Саве. Ово издање је било преведено на француски језик. Такође је штампао теолошка дела Петра Дамаскина у Будиму 1803. године. Његове многобројне посланице сачуване су у протоколима епархије пакрачке.

По упуствима бечке владе аустријска обавештајна служба је организовала трагање за поверљивом преписком католичког и православног свештенства које се залагало за сједињење Далмације са Хрватском и Угарском. Главни циљ било је пронаћћи компромитујући материјал о Стефану Стратимировићу. Његова писма нису нађења али су пронађена она његовог повереника Кирила Живковића. Кирил Живковић је умро 12. августа 1807. године.

Претходник: Настојници Гргетега Наследник:
(1778—1786) Данил Плевицки

Литература

  • Ј. Радонић—М. Костић, Српске привилегије од 1690 до 1792, Београд 1954.
  • М. Грујић, Пакрачка епархија, Нови Сад 1930.
  • Сава (Вуковић), епископ шумадијски, Настојатељи манастира Гргетега, Манастир Гргетег. Прилози монографији, Нови Сад 1990, 9—39.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported