Јован из Биклара

Јован из Биклара (лат. Iohannes Biclarensis) је био визиготски хроничар и свештеник правоверног хришћанства, рођен средином шестог века у визиготској провинцији Лузитанија у граду Скалабис (Scallabis), данас Сантарем у Португалу; умро је 621. године. Исидор Севиљски за њега тврди да је био Визигот, међутим, то се нигде не огледа у његовом делу.

Образовање је стекао у Константинопољу, где је провео седамнаест година студирајући латински и грчки. Кадa се 576. вратио у домовину, визиготски краљ Леовигилд је покушао да га натера да напусти халкедонско учење и да пригрли аријанство, међутим, пошто су сви напори били узалудни, Јован је био протеран у Барселону где је током десет година био предмет аријанских прогона. Ако се узме у обзир да су Леовигилдови покушаји Јовановог преобраћења трајали око годину дана, датум Јовановог изгона би могао да се смести у 577. годину. Након Леовигилдове смрти 586. године, Јован је био рехабилитован, а Леовигилдов наследник, Рекаред, следеће године одбацио је аријанство и прогласио правоверно хришћанство за државну религију визиготског краљевства. Јован је основао бенедиктански манастир у Биклару, месту чији положај данас није познат, и где је провео неколико година као опат, пре него што је био изабран за епископа Ђироне. Јован је учествовао на општим црквеним саборима у Сарагоси (592), Барселони (599) и Егари (614) којима је председавао Рекаред.

Аутор је Хронике која обухвата период од 567. до 590. године и представља наставак хронике Виктора из Тунуне (Chronicon continuans Victorem Tunnunensem). Ова хроника, написана на латинском, најпотпунији је извор о владавни визиготског краља Леовигилда, као и о визиготском напуштању аријанизма и прихватању правоверног хришћанства. Ово дело такође представља вредан извор података о владавини византијских царева, Јустина II и Тиберија II Константина.

Литература

  • John of Biclaro. Catholic Encyclopedia. The Encyclopedia Press, Inc., New York, 1907 (извор), Том 8; стр. 470.
  • Е. А. Thompson. Los godos en España. Alianza Editorial, Madrid, 2007 (ISBN: 978-84-206-6169-8), стр. 75; 100-1.
  • Oxford Dictionary of Byzantium II, Oxford University Press, London, 1991 (ISBN: 0-19-504652-8), стр. 1062.
Уколико није наведено другачије, садржај ове странице је заштићен лиценцом Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Unported